Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima (17. januar 2019)
Novi filmovi u bioskopima (17. januar 2019): Svi znaju
Novi filmovi u bioskopima (17. januar 2019): Svi znaju

Novi filmovi u bioskopima (17. januar 2019)

Svi znaju„, „Drugarčina„, „Glas“ – to su novi filmovi koji će se prikazivati u domaćim bioskopima od 17. januara 2019. godine.

Domaći film „Taksi bluz“ predstavili smo prošle nedelje. Predstavljamo i dva filma koja će se prikazivati u Dvorani KCB – „Radionica“ i „Godina majmuna„.

Svi znaju

Dugoočekivani film Aškara Farhadija koji je zatvorio 24. Festival autorskog filma, 17. januara stiže na redovne repertoare bioskopa širom Srbije.

„Svi znaju“, koji je otvorio 71. Kanski filmski festival, detektivski je film koji nas uvodi u priču veselim porodičnim okupljanjem povodom venčanja u živopisnom selu blizu Madrida.

Laura putuje sa porodicom iz Buenos Ajresa u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje. Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, njena starija ćerka biva kidnapovana. U teškim danima koji slede, raste tenzija među članovima porodice i poznanicima, a duboko čuvane tajne izlaze na videlo.

Farhadi određeno vreme posveti tkanju zamršene mreže oko svojih likova. Pre nego što krene drama, želi da publiku upozna sa likovima i njihovom međusobnom povezanošću.

Bardem i Kruz se odlično snalaze u ulogama pisanim specijalno za njih, hemija među njima i melanholija za onim što je moglo biti su gotovo opipljive. Dok se bore da pronađu otetu devojčicu, emocije od kojih su nekada goreli se ponovo javljaju.

Originalni naslov: Todos lo saben. Dužina trajanja filma: 132 minuta. Države i godina proizvodnje: Francuska, Italija, Španija / 2018. Žanr: drama, misterija, triler. Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín. Reditelj: Asghar Farhadi.

Drugarčina

Francuski film „Nedodirljivi“ iz 2011. godine je ostvario neverovatan uspeh u bioskopima širom sveta, a ove godine gledamo rimejk verziju s velikim zvezdama – Kevinom Hartom, Nikol Kidman i Brajanom Krenstonom.

Radi se o dvojici totalno različitih muškaraca koji dolaze iz različitih svetova. Del Skot, dolazi iz opasne njujorške četvrti Bronks i očajnički pokušava da ostavi sve greške iza sebe. Filip Lakas je paralizovani depresivni milijarder, koji živi u luksuznom penthausu u centru Menhetna.

Emotivan i pun dobrog humora, film govori o neočekivanom prijateljstvu koje se pojavilo između ova dva potpuna stranca, ali i o tome kako druga šansa može biti najbolji pokon koji ste ikada primili.

Originalni naslov: The Upside. Dužina trajanja filma: 125 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2017. Žanr: komedija, drama. Uloge: Nicole Kidman, Bryan Cranston, Kevin Hart. Reditelj: Neil Burger.

Glas

M. Najt Šjamalan spaja priče svoja dva izvorna dela, filma „Nesalomiv“ iz 2000. godine i filma „Podeljen“ iz 2016, u jedan eksplozivni, potpuno novi triler – „Glas“.

Iz filma „Nesalomiv“, Brus Vilis se vraća kao Dejvid Dan kao i Semjuel L. Džekson kao Elajdža Prajs, poznatiji po svom pseudonimu gospodin Glas. Njima se priključuju iz filma „Podeljen“ Džejms Makavoj, reprizirajući svoju ulogu Kevina Vendela Kramba i sve mnogobrojne ličnosti sa kojima živi i Anja Tejlor-Džoj kao lik Kejsi Kuk, jedini zarobljenik koji je preživeo susret sa Zveri.

Nadovezujući se na priču s kraja filma „Podeljen“, Glas pronalazi Dana u potrazi za Krambovom nadljudskom verzijom Zveri, u seriji burnih susreta, dok Prajs prvobitno tajnovito prisutan prerasta u organizatora sukoba koji čuva tajne pogubne za obojicu.

Originalni naslov: Glass. Dužina trajanja filma: 129 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2019. Žanr: misterija, drama, naučna-fantastika. Uloge: Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy. Reditelj: M. Night Shyamalan.

Radionica

Novi filmovi: Radionica

Radnja filma odvija se jednog leta u Siotatu, gradu nedaleko od Marseja, koji je nekda bio prosperitetan zahvaljujući velikoj luci, ali koji je počeo da propada kada je luka zatvorena pre 25 godina.

U tom okruženju jednog prikrivenog očaja, okuplja se grupa od sedam ljudi na književnoj radionici pod vođstvom poznate spisateljice Olivije Dežaze. Učesnici bi trebalo da napišu roman u duhu crnog talasa koristeći atmosferu i „pozornicu“ svog rodnog grada i njegove industrijske propasti za radnju svog književnog dela.

U toku književnih sesija ističe se jedan mladić, Antoan. On je provokativan i agresivan i suprotstavlja se svima, uključujući i vođu grupe, Oliviju. Priča koju on u svom romanu razvija i čita drugima, i koja hladnokrvno govori o masovnom ubistvu, viđenom očima izvršitelja tog ubistva postaje veoma uznemirujuća. Antoan previše dobro razume i tumači ubicu. U toj atmosferi Olivija počinje da oseća u isto vreme i odbojnost i privlačnost prema Antoanu.

Reditelj filma Loran Kante je dobitnik Zlatne palme za svoj prošli film, „Razred“, a i sa ovim je bio u zvaničnoj konkurenciji Kanskog filmskog festivala 2017, i iste godine bio na festivalu u Čikagu i bio nominovan za nagradu Cezar koja je najveća francuska filmska nagrada.

Originalni naslov: L’atelier. Dužina trajanja filma: 113 minuta. Država i godina proizvodnje: Francuska / 2017. Žanr: drama, triler. Uloge: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Warda Rammach, Issam Talbi, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia. Reditelj: Laurent Cantet.

Godina majmuna

Novi filmovi: Godina majmuna

Blaga politička satira o čudnom prijateljstvu između usamljenog majmuna i osiromašenog upravitelja zoološkog vrta i o jednom naopakom svetu u tranziciji viđenom kroz oči šimpanze. Majmun uspeva da pobegne iz zoološkog vrta i postaje pobunjeni heroj neveselog i setnog Balkana.

Vladimir Blaževski je reditelj kultnih filmova „Bulevar revolucije“, „Pank nije mrtav“ i autor scenarija za film „Velika voda“ koji je bio makedonski kandidat za Oskara za 2004.

Originalni naslov: Godina majmuna. Dužina trajanja filma: 112 minuta. Države i godina proizvodnje: Makedonija, Srbija / 2018. Žanr: komedija, fantastika. Uloge: Igor Angelov, Marija Kon, Bereda Rešit. Reditelj i scenarista: Vladimir Blaževski.

(danubeogradu.rs)