Naslovna » Izlasci » Festivali » Samo na 47. FEST-u – filmovi iz studija Sony
47. FEST: Dame u crnom
47. FEST: Dame u crnom

Samo na 47. FEST-u – filmovi iz studija Sony

Međunarodni beogradski filmski festival – 47. FEST, počinje 22. februara, a sve do 3. marta biće prikazano 125 filmova uz dosta premijera i jedinih projekcija.

Filmski naslovi kao što su „Žena“, „Šapat ulice“, „Ne ostavljaj trag“, „Mala matura“, stižu iz holivudskog studija Sony i biće deo repertoara koji će biti prikazan na 47. FEST-u.

Ovi filmovi imaće svoje premijerne i jedine projekcije tokom trajanja festivala jer se neće naći na repertoaru bioskopa po završetku festivala. Ovo je jedinstvena prilika da pogledate ova višestruko nagrađena filmska ostvarenja.

Žena

Za nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu „Žena“ (The Wife) nominovana je Glen Klouz. Film ćete imati prilike da pogledate na ovogodišnjem FEST-u.

Iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena – i upravo ćete upoznati Džoun Kastlmen. Ona je vrlo inteligenta i još uvek upečatljivo lepa žena – savršeno posvećena suprugu. Četrdeset godina provela je žrtvujući sopstveni talenat, snove i ambicije kako bi podržala supruga Džoa i njegovnu književnu karijeru. Ali Džoani je dosta. Uoči Nobelove nagrade za književnost suočava se sa najvećom žrtvom svoga života i tajnom karijere.

Mala matura

Jedan od filmova koji će zaiteresovati mlađi deo publike biće film pod naslovom „Mala matura“ (Eighth Grade).

Učenica osmog razreda Kajla Dej ne ispušta telefon iz ruke, nadajući se da će naći onlajn veze koje mogu da nadomeste one koje nije u stanju da ostvari u svakodnevnom životu.

Ona na YouTube-u postavlja video snimke namenjene drugim adolescentima sa problemima sličnim njenim, kao što su osećaj izolovanosti, nevidljivosti, anksioznosti.

U poslednjoj nedelji katastrofalne školske godine, pred upis u srednju školu, Kajla se bori da premosti jaz između onoga kako vidi sebe i onoga šta misli da bi trebalo da bude.

Reditelj ovog filma je Bo Burnam, poznati stendap komičar i glumac kome je ovo rediteljski debi. Film je premijerno prikazan na festivalu Sandens.

Dame u crnom

Film „Dame u crnom“ (Ladies in Black) jedan je od nezaobilaznih filmova na kvalitetnim filmskim festivalima.

Radnja se događa u Sidneju u leto 1959, u vreme kulturnog buđenja Australije, raspadanja klasnih struktura i oslobađanja žena. To je priča o odrastanju učenice iz predgrađa, Lise, koja se, dok čeka na rezultate završnih ispita i sanja o upisu na Univerzitet u Sidneju, zapošljava preko leta u jednoj velikoj robnoj kući.

Tu radi zajedno sa grupom prodavačica koje joj otvaraju oči za svet izvan njenog ušuškanog života i podstiču njen preobražaj.

Ne ostavljaj trag

Film „Ne ostavljaj trag“ (Leave No Trace) takođe je jedan od naslova koje treba pogledati na velikom platnu.

Vil i njegova kćerka tinejdžerka Tom godinama vode naizgled idiličan život u jednom velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Daleko od ljubopitljivih očiju vlasti, oni tragaju za hranom i Vil uči pametnu i radoznalu Tom kako veštinama preživljavanja, tako i moralnim vrednostima.

Kada ih konačno otkriju, odvode ih iz rezervata i predaju nadležnim socijalnim službama, koje čine sve što je moguće da otac i kćerka ostanu zajedno.

Ovaj film sa sobom nosi i nekoliko nagrada, a prikazan je u Kanu, Torontu i na Sandensu.

Još neki od naziva koji stižu iz Sony studija i biće prikazani su: „Gloria Bel„, „Galeb„, „Favorit„, „Mladi gangster„, a vreme projekcija i sve o filmovima možete naći na OVOM LINKU.