Naslovna » Izlasci » Film » Kombank dvorana: Mini retrospektiva filmova Dejvida Linča
Mini retrospektiva filmova Dejvida Linča: Tvin Piks (1992)
Mini retrospektiva filmova Dejvida Linča: Tvin Piks (1992)

Kombank dvorana: Mini retrospektiva filmova Dejvida Linča

U ponedeljak, 1. aprila, u Kombank dvorani biće održana mini retrospektiva filmova Dejvida Linča, povodom koncerta Kristi Bel.

Zveda „Tvin Piks“ serijala Krista Bel nastupiće u Jazz kantini Lisabon 2. aprila, a dan pre njenog nastupa na repertoaru Kombank dvorana naći će se tri čuvena ostvarenja Dejvida Linča.

Publika će moći da pogleda „Tvin Piks – Vatro hodaj sa mnom„, „Glava za brisanje“ i „Izgubljeni auto put„.

Ljubitelji Linča i njegove filmografije ova kultna filmska ostvarenja moći će da pogledaju po ceni od 200 dinara, a repertoar ćemo objaviti u sredu u rubrici „Bioskopski repertoari“.

Mini retrospektiva filmova Dejvida Linča

Glava za brisanje (Eraserhead; 1977)

Snimano sa prekidima u periodu od pet godina, u radikalnom debitantskom ostvarenju Dejvida Linča, Džek Nens glumi Henrija Spensera, čoveka koji živi u bezimenoj industrijskoj pustoši. Kada sazna da je njegova bivša devojka trudna, Henri pristane da oženi buduću majku Meri i da sa njom počne da živi u svom malom i neurednom stanu.

Njihova beba se rodi sa groznom mutacijom, kao čudno stvorenje nalik reptilu čiji nepodnošljiv plač ne prestaje. Prestravljena i zgrožena Meri ubrzo pobegne, ostavljajući Henrija na milost i nemilost zavodnici koja živi u susednom stanu.

Neopisivo gnusna noćna mora, „Glava za brisanje“ kaska sporim, nadrealnim ritmom: Henrijev svet je bolesno magnovenje, mesto gde se gresi manifestuju kao bizarna stvorenja, a svetovi egzistiraju unutar svetova.

Interpretirajući film u skladu sa Linčovim tvrdnjama da je ovo ostvarenje proizvod njegovih ličnih strahova u vezi sa očinstvom, „Glavu za brisanje“ je možda lakše svariti na narativnom nivou, ako je potrebno.

Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom (Twin Peaks: Fire Walk with Me, 1992)

Uvod u dešavanja kultne serije „Tvin Piks“, reditelja Dejvida Linča, prati sedam dana koja dovode do brutalnog ubistva Lore Palmer u malom gradu na severozapadu Pacifika.

Agent Čet Dezmond i njegov partner Sem Stenli istražuju ubistvo kelnerice Tereze Benks u malom gradu Dir Medou u državi Vašington. Kada Dezmond pronađe misteriozni trag za ubistvo, on neobjašnjivo nestane.

Godinu dana kasnije, u gradiću Tvin Piks, Lora Palmer, nesrećna tinejdžerka, ima dva dečka – vatrenog buntovnika Bobija Brigsa i povučenog bajkera Džejmsa Harlija.

Lora je narkomanka, a ima i užasan odnos sa napornim (i možda šizofrenim) ocem Lilandom. Ovaj film je priča o njenom brutalnom ubistvu koje će kasnije inspirisati TV seriju.

Izgubljeni auto-put (Lost Highway; 1997)

U ovom nadrealnom trileru, ljubomorni džez muzičar ubije svoju ženu. Ili je ne ubije? Ništa nije onako kako izgleda u ovom omamljujućem lavirintu promene ličnosti, čudnih strasti i neprestane napetosti kultnog reditelja Dejvida Linča.

Fred je avangardni džez saksofonista koji deli luksuznu, ali moderno praznu kuću sa svojom ženom Rene. Fred posumnja da mu Rene možda nije verna, ali shvati da ima veće probleme kada mu se na pragu pojavi gomila video kaseta koje su dokaz da neko posmatra njegovu kuću spolja i iznutra.

Kada Rene pronađu mrtvu, Fred završi iza rešetaka, ali jednog jutra Fred više nije u svojoj ćeliji. On se nekako transformisao u Pita Drejtona, mladog automehaničara koji se nesmotreno spetljao sa ženom gangstera, Dika Lorena. Ona je seksipilna plavuša po imenu Alis i izgleda potpuno isto kao Rene… (danubeogradu.rs)