Naslovna » BG servis » Konkurs za mesto u državnim vrtićima od 8. do 25. aprila
Konkurs za mesto u državnim vrtićima
Konkurs za mesto u državnim vrtićima

Konkurs za mesto u državnim vrtićima od 8. do 25. aprila

U Beogradu će od 8. do 25. aprila 2019. biti sproveden konkurs za mesto u državnim vrtićima.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak najavio je da konkurs ove godine počinje ranije zbog velikog interesovanja roditelja i da bi se proces završio pre godišnjih odmora. Za razliku od prethodnih godina, konkurs traje tri umesto dve nedelje.

Po planiranoj dinamici konkursa, preliminarne liste upisane dece biti objavljene 20. maja, posle čega sledi rok za žalbe do 29. maja, koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

Broj slobodnih mesta znaće se uoči konkursa, pošto 17 ustanova Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pojedinačno dostavi broj raspoloživih mesta za ovu godinu, rekao je Gak i dodao:

– Uobičajeno je da se taj broj kreće od šest do osam hiljada, ali je važan podatak i da su planovi Grada Beograda da se izgradnjom novih državnih vrtića tokom ove godine otvori i dodatnih oko tri hiljade mesta.

60.000 dece u državnim vrtićima

Tokom prethodnih pet godina Grad Beograd povećao je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na današnjih oko 70 procenata, budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 60.000 dece i da za još oko 17.000 dece grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Gak je podsetio i da je pre dve godine lista čekanja za mesto u vrtiću iznosila oko 10.000, dok se danas novi konkurs dočekuje sa oko 2.700 dece na čekanju.

– Idemo ka daljem smanjenju liste čekanja, pre svega otvaranjem novih mesta u državnim vrtićima i nastavkom subvencionisanja dela troškova boravka dece u privatnim dok god imamo rast interesovanja roditelja za vrtiće, kakav se beleži poslednjih godina – zaključio je Gak.

Molbe za mesto u državnim vrtićima roditelji mogu predavati elektronskim putem ili lično u predškolskim ustanovama.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici. (Beoinfo)

2 komentari

  1. A mi sto cekamo odbijenice od januara?

  2. Znaci drugo dete je diskriminisano u svakom pogledu! Sramota!