Naslovna » BG servis » Kontrola pojasa i načina prevoženja dece
Kontrola pojasa i načina prevoženja dece
Kontrola pojasa i načina prevoženja dece

Kontrola pojasa i načina prevoženja dece

Od 11. do 17. marta 2019. saobraćajni policajci vršiće pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave saobraćajne policije, sprovode kontrolu u okviru međunarodne akcije koja se održava u svih 29 država koje su članice organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija).

Pripadnici saobraćajne policije će sprovesti pojačanu kontrolu usmerenu, pre svega, na sankcionisanje vozača koji ne koriste sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i onim vozačima koji decu prevoze na nepropisan način.

Po rezultatima najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim sedištima svega 12 procenata.

Takođe, po podacima ove Agencije, samo oko 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

Od početka 2019. godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima, poginulo je 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila.

Propisi vezani za prevoz dece u Srbiji

  • U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Na prednjem sedištu u automobilu mogu da se prevoze deca starija od 12 godina, koja su viša od 135 centimetara.
  • Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika (a to spada i taksi).
  • Izuzetno, dete do tri godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.
  • Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04. Mlađa deca moraju da putuju propisno vezana u auto-sedištima ili na posebnim podmetačima za stariju decu (za decu čija je težina od 15 do 36 kilograma), takozvanim busterima, koji imaju atest bezbednosti.
  • Još jednom napominjemo, svi putnici u automobilu moraju biti vezani bilo da sede na prednjem ili na zadnjem sedištu, a ne samo deca.

3 komentari

  1. Bezbednost pre svega!

  2. Bilo bi dobro na ovom mestu, uz ovakvu vest, objaviti i podsecanje svima pravila za prevozenje dece kao npr. od kod uzrasta se mogu voziti na prednjem sedistu, do kog uzrasta je potrebno imati specijalno sediste itd.