Naslovna » BG servis » Spomenik „Pobednik“: Uskoro rekonstrukcija i restauracija
Spomenik "Pobednik": Uskoro rekonstrukcija i restauracija
Spomenik "Pobednik": Uskoro rekonstrukcija i restauracija

Spomenik „Pobednik“: Uskoro rekonstrukcija i restauracija

Radovi na projektu rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik“ započeće po dobijanju sredstava od Grada Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda podseća da je u toku prošle godine izvršio uvid u stanje spomenika „Pobednik“, kao i mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje.

Uvidom u stanje ustanovljeno je da su oštećenja drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija. Na osnovu ovih i svih prethodnih ispitivanja, Zavod je u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu uradio projekat rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik“.

Projekat rekonstrukcije podrazumeva statičku sanaciju, restauracije kamenog postamenta i bronzane skulpture spomenika, dok je predviđeni vremenski okvir za izvođenje radova šest meseci posle sprovođenja postupka javne nabavke.

„Pobednik“ – prilično oštećen

Tokom 2016. godine, redovnim osmatranjem konstatovano je prilično oštećenje na spomeniku. Tim povodom zatraženo je mišljenje ekspertskog tima Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu o statičkom stanju spomenika sa predlogom potrebnih mera zaštite, u kome je navedeno da je spomenik „Pobednik“ nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje.

Radi se o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto. Analiza je pokazala da prethodni radovi iz 1996. godine na sanaciji spomenika utiskivanjem „mega“ šipova nisu dali rezultate.

Za vreme od 91 godine, od kako je spomenik postavljen, rađeno je samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljanosti i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.