Naslovna » Izlasci » Izložbe » Srećna galerija SKC: David Vartabedijan – Top 50
David Vartabedijan - Top 50: Rammstein
David Vartabedijan - Top 50: Rammstein

Srećna galerija SKC: David Vartabedijan – Top 50

Poznati grafičar i ilustrator David Vartabedijan predstaviće svojih pedeset ilustracija u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra.

Od 1. do 12. aprila publika će moći da vidi odabir pedeset najdražih (od oko 320 objavljenih) ilustracija nastalih za potrebe rubrike „Hit strana“ (u kojoj se autor iz nedelje u nedelju sve do sredine januara 2019. godine, bavio aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom) u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, Politikinom zabavniku.

Za rubriku „Hit strana“ David Vartabedijan je počeo da radi ilustracije krajem leta 2012. godine, a kompletno uređenje rubrike (tekst, ilustracija, odabir fotografija) preuzeo je od maja 2014. godine.

Na ilustracijama u kombinovanoj tehnici u spoju crteža i tipografije predstavljeni su mnogobrojni domaći i inostrani rok muzičari kojima je autor izložbe posvetio prostor u Zabavniku.

David Vartabedijan: Analiza rokenrola

Naziv izložbe „Top 50“ aproprira naslove muzičkih top lista najslušanijih pesama vremena u kom su nastajale, objašnjava teoretičarka umetnosti Jelena Pavičević i dodaje:

– Iščitavanjem asocijativne vrednosti kroz simbole i artefakte, David Vartabedijan je na postmodernistički način ilustrovao domaće i strane izvođače, čije je portrete objedinio sa tekstualnim i tipografskim izrazom. Taj izraz predstavlja delove tekstova pesama muzičara, koji su kroz vreme izmeštali ideološke granice. Analizom prikazanih entiteta u muzici, autor je pronikao u samu srž njihovih subjekata i prepoznavanja zastupljenih identiteta.

Na izložbi su prikazani portreti protagonista različitih muzičkih žanrova, koji su objedinili različite umetničke prakse – od lirske autentičnosti, preko likovne vizuelizacije zvuka, do implementacije elemenata teatra i filma unutar performansa. Ilustrovani rok muzičari predstavljaju autonomne figure određenog ideološkog začelja, prepoznatog kroz svojstvene pokrete, stav, stil i način ponašanja; izgradnjom tih elemenata, prikazane figure bivaju reprezentovane kao simboli određenog muzičkog žanra.

Vartabedijanove teme uvek obrađene do same kosti i podržane specifičnim, naglašeno individualnim odnosom prema klasičnim simbolima, kreću se nikada dovoljno ispitanim graničnim područjima buke, glamura, kempa, moderne mitologije, i svesno ili ne – magije. (Aleksandar Žikić)

Spajajući u sebi crtačke osobenosti i jezik različitih medija, radovi Davida Vartabedijana odlikuju se onom buntovnošću alternativne kulture koja se izvorno vezuje za rokenrol, i koja je njegov očajnički vapaj u orvelovskoj zbilji današnjeg sveta. (Srđan Vučinić)

David Vartabedijan – Top 50

Mesto: Srećna galerija SKC
Adresa: Kralja Milana 48
Vreme: 1-12. april 2019.

(danubeogradu.rs)