Naslovna » Izlasci » Festivali » BELDOCS 2019: Najvoljeniji prolećni festival
BELDOCS 2019: Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri
BELDOCS 2019: Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri

BELDOCS 2019: Najvoljeniji prolećni festival

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS 2019 – biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu.

U nekoliko bioskopskih dvorana biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u četrnaest različitih selekcija.

Pored domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

BELDOCS 2019: Linija života

Beldocs 2019: Linija života (foto: privatna arhiva Darka Bajića)
Beldocs 2019: Linija života (foto: privatna arhiva Darka Bajića)

Premijerom filma „Linija života“, u režiji Darka Bajića, 8. maja od 20.00, u Kombank dvorani svečano će biti otvoren dvanaesti BELDOCS.

Publika festivala pogledaće na otvaranju dokumentarac o životu i radu rediteljevog oca, akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period Drugog svetskog rata.

Pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen i slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, u filmu se vide i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali slikar i njegov sin Darko, danas profesor filmske režije na FDU u Beogradu i reditelj ovog filma.

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda obaveštavamo javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru Beldocs-a biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama: 9. maja u Art Bioskopu Kolarac i od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

Oskarovci na BELDOCS-u

 

Već sama činjenica da će na predstojećem festivalu biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje, govori dovoljno o kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa.

Peti nominovani film je publika BELDOCS-a imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta. Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film „Slobodan i sam“ predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat ikada, te nije bilo upitno da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

Film se gleda na ivici sedišta, posebno oni koji se boje visina, za koje su neke od scena poput najuzbudljivijeg doživljaja, kakvi skoro nisu viđeni na velikom ekranu.

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi „Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri“ (Hale County This Morning, This Evening), „U raskoraku“ (Minding the Gap) i „RBG„, koje će publika imati prilike premijerno da vidi.

Najtraženiji – biografski i muzički dokumentarci

Festival BELDOCS je tokom minulih jedanaest godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike.

I ove godine, Beldocs nastaviće da kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na ovoj manifestaciji.

Biografski dokumentarci i muzički dokumentarci, kao i retrospektive autora pokazali su se najvoljenijim.

Od pre dve godine, BELDOCS organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope.

U iščekivanju predstojećeg BELDOCS-a, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa predhodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu. (danubeogradu.rs)

BELDOCS 2019 – program

Ceo program po bioskopskim salama možete da vidite na OVOM LINKU.