Naslovna » BG servis » Slike umetničkih dela na zastorima tokom rekonstrukcije fasada
Slike umetničkih dela na zastorima tokom rekonstrukcije fasada
Slike umetničkih dela na zastorima tokom rekonstrukcije fasada

Slike umetničkih dela na zastorima tokom rekonstrukcije fasada

Grad Beograd je doneo odluku da ubuduće slike umetničkih dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu budu na zastorima tokom rekonstrukcije fasada.

Već je postavljen prvi takav zastor na fasadi koja se rekonstruiše na Kosančićevom vencu. Narednih meseci u užem centru Beograda i centru starog jezgra Zemuna biće obnovljeno devedesetak fasada zgrada koje predstavljaju spomenike kulture, pa su pod zaštitom države. Na zastorima svih ovih fasada biće postavljene slike umetničkih dela.

Gradske vlasti saopštile su da će već naredne nedelje građani moći to da videi u Brankovoj ulici, gde se rekonstruišu sve fasade sa desne strane u pravca ka Novom Beogradu.

Na zastorima koji će prekrivati fasade biće odštampane replike najpoznatijih dela srpskih umetnika poput Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, Milana Konjovića, ali i drugih domaćih i stranih velikana čija su dela izložena u Narodnom muzeju.

Pored slika, na zastorima će stajati i informacije o muzeju i određenom umetniku.

U toku je obnova fasade zgrade u Ulici kralja Petra 1, a na zastoru koji je prekriva odštampana su čuvena dela, „Plava vrata“ Milana Milovanovića iz 1917. godine i „Dereglije na Savi“ Nadežde Petrović iz 1907. godine.

Za sanaciju ugroženih i arhitektonski najvrednijih fasada zadužen je Sekertarijat za stambeno-komunalne poslove koji radove obavlja u saradnji sa preduzećem „Gradsko stambeno“. (Beoinfo)