Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan gramofonskih ploča 2019
Svetski dan gramofonskih ploča - Record Store Day
Svetski dan gramofonskih ploča - Record Store Day

Svetski dan gramofonskih ploča 2019

U subotu, 13. aprila, u Beogradu će biti obeležen Svetski dan gramofonskih ploča koji je globalno poznat kao Record Store Day.

Besplatani celodnevni program od 12.00 do 20.00 održaće se u prizemlju Čumićevog sokačeta, ispred radnje Mascom Store.

I ove godine popularan program u formi žive radijske emisije „Poznati puštaju ploče“ okupiće javne ličnosti, koje će s posetiocima Čumića, s velikih zvučnika, podeliti svoj muzički izbor.Za dž

Tako će se pored gramofona ovoga puta naći i: Zoran Kesić, Brajan Rašić, Prljavi inspektor Blaža, Slavimir Stojanović Futro, Teofil Pančić, Koja, Danijel iz Jarbola, Galeb i članovi benda Kanda, Kodža i Nebojša, koji će ovom prilikom promovisati i svoj aktuelni album „Uskoro“.

Velika berza ploča odvijaće se tokom celog dana i svi zainteresovani su pozvani da donesu svoje vinile na menjažu ili prodaju. Ova jedinstvena berza na otvorenom, najveća tog tipa kod nas, svake godine okupi kolekcionare iz cele Srbije, a neretko i goste iz regiona i inostranstva, kao i puno hobista i zaljubljenika u muziku.

Record Store Day: ambasadori Pearl Jam i… KKN

U vizuelnom delu programa, tu je izložba autorskih radova s poslednje Paralelove FB radionice „Strip&ploče“.

Biće izloženo tridesetak radova koje potpisuju profesionalni strip autori, ilustratori, dizajneri i talentovani amateri iz celog regiona, a urađenih u formatu omota za vinil.

Ovogodišnju novinu već tradicionalne svetkovine ploča i muzike u Čumiću, predstavljaju i prva domaća specijalna RSD izdanja na vinilu: Električni orgazam – „Igra rokenrol cela Jugoslavija – Alternativna verzija“ i trostruki album benda Disciplin A Kitschme „I Think I See Myself On CCTV“, „Heavy Bass Blues“ i „Refresh Your Senses. NOW!“, iz njihove londonske faze.

Ambasadori našeg Record Store Day-a ove godine su Kanda, Kodža i Nebojša, dok su na svetskom nivou to članovi benda Pearl Jam.

Organizatori manifestacije su izdavačka kuća Mascom Records i Paralel festival. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Bilo bi lepo da i izbor ploca bude sireg spektra elektronske muzike.. Zalosno je sto moramo po takve ploce u Nemacku i Rumuniju…