Naslovna » BG špijun » Svetsko prvenstvo „Bitka nacija“ na Smederevskoj tvrđavi
Svetsko prvenstvo "Bitka nacija" na Smederevskoj tvrđavi
Svetsko prvenstvo "Bitka nacija" na Smederevskoj tvrđavi

Svetsko prvenstvo „Bitka nacija“ na Smederevskoj tvrđavi

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, biće održano od 2. do 5. maja na Smederevskoj tvrđavi.

Srbija je prvi put domaćin takmičenja na kom će učestvovati predstavnici više od četrdeset država. Organizatori su Međunarodna asocijacija istorijskih srednjovekovnih borbi, Tvrđava Smederevo i TOS.

Kao nekadašnju prestonicu Srbije, Smederevo krasi velelepna tvrđava na Dunavu iz 15. veka koju je sagradio despot Đurađ Branković, koja će tokom ovog međunarodnog festivala oživeti u autentičnoj atmosferi kao mesto na kom se odvijaju viteške igre i predstave.

Tokom četiri dana koliko će trajati manifestacija, posetioci će imati mogućnost da dožive srednji vek u tvrđavi, prisustvovanjem takmičenjima u srednjovekovnim kostimima koja se odigravaju u dvorcu, ali i ostalim takmičenjima u viteškim borbama.

Sport u okviru koga postoje muške i ženske kategorije, publici će dočarati kako su izgledale istorijske srednjovekovne borbe, putem pet vrsti dvoboja – 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika „BOHURT“ bitka 150 na 150.

Borba nacija i – koncerti, sajam, programi za decu…

Program manifestacije počinje u četvrtak 2. maja, nominacijama za grupnu borbu u okviru koje učestvuje po pet članova iz svakog tima, a nastavlja se doigravanjem i finalnim nominacijama za grupu od po pet članova u glavnoj areni, takmičenjem u srednjovekovnim kostimima u dvorcu i nominacijama za žene u Profights areni.

Program se nastavlja koncertima na gradskom trgu, gde će nastupiti muzičke grupe The Rock, Nikola Čubrilo Band i Yu grupa.

Osim nastupa ovih grupa, grad Smederevo će posetiocima pokloniti bogat muzički program na gradskom trgu i 3. i 4. maja, gde će u večernjim časovima posetioci moći da uživaju u nastupima mnogih bendova – Faust, Stare kuke, Generacija 5 u petak, i Prljavi Romeo, Alogija i Orthodox Celts u subotu.

Tokom ovog međunarodnog turnira, posetioci će videti i ostale dvoboje, imaće mogućnost da učestvuju u brojnom pratećem programu, kao što su srednjovekovni sajam na kome će moći da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i druge aktivnosti.

Za kraj, u nedelju 5. maja, planirane su finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, ali i velika „BOHURT“ bitka sa po 150 članova svakog tima.

Borbe vitezova 15. veka u punom oklopu, koje će se odigrati u dvorcu, obeležiće i ovaj finalni dan festivala, dok će ceremonija zatvaranja biti upriličena dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe Irdorath iz Belorusije.

Pripremajući program, organizatori su vodili računa da održe na pravi način tradiciju jedne od najautentičnijih istorijsko-turističkih manifestacija koja se već 10 godina održava širom Evrope.

Grad na Dunavu koji povezuje mitove i istoriju u jedno biće simbol je nekadašnje moći srpske države koja se uvek iznova obnavljala oko smederevskih zidina. Samo u Smederevu se može doživeti bogatstvo despotovog srednjovekovnog srpskog dvora i uživati u nekadašnjoj slavi srpskih vladara. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Smederevska tvrdjava deluje impozantno iz daljine! Sto ste blize uocavate da auto morate parkirati u rupama na makadamu ili blatu, da je trava ispred nepokosena! Krs i lom unutar tvrdjave, polomljene daske, ograde, toalet smrdljiv da vam se zgadi! Jedno mojih velikih razocarenja! Cak ni “ vitezovi” joj ne mogu pomoci, nazalost!