Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Čumićevo sokače: novi izgled a možda i novo ime od 2021. godine
Čumićevo sokače - Belgrade Design District
Čumićevo sokače - Belgrade Design District

Čumićevo sokače: novi izgled a možda i novo ime od 2021. godine

Čumićevo sokače – dizajnerski kutak u centru grada – najkasnije 2021. godine zablistaće u novom ruhu posle dugogodišnjeg propadanja.

Posle sastanka predstavnika Grada Beograda i vlasnika lokala formirana je radna grupa koja će se u narednom periodu baviti svim pitanjima u vezi sa oživljavanjem ovog tržnog centra.

Kako za Novosti kaže Dragomir Petronijević, član Gradskog veća, iako je inicijativa za sređivanje ovog dela grada postojala odavno, tek sada su se stvorili uslovi za realizaciju.

Po njegovim rečima, budući da su i sami vlasnici lokala mnogo uradili na uređenju, aktivno će učestvovati u svakom koraku izrade projekata i realizaciji. Formirana je i Skupština vlasnika lokala Čumićevog sokačeta, koju čine četiri člana, a uključen je i arhitekta koji je osmislio izgled Čumićevog sokačeta kada je građen centar.

– Ubuduće ćemo se sastajati jednom nedeljno da bismo rezimirali kako napredujemo. Pošto je tržni centar imao samo privremenu građevinsku dozvolu, a postoji i problem sa vlasništvom, prvi zadaci radne grupe biće da do kraja godine reši imovinsko-pravni status tržnog centra – pojasnio je Petronijević.

Čumićevo sokače: Tržni centar, ali i kulturno-edukativni i modni centar

Ideja Grada Beograda je da i nakon rekonstrukcije ovaj tržni centar zadrži postojeći koncept, kao i da bude nezaobilazno mesto na turističkoj mapi grada.

– Namera je da, osim trgovinske namene, ovo bude prostor i kulturno-edukativnog karaktera, da se održavaju modne revije, kao i da se uvrste neke stalne manifestacije. Cilj nam je da imamo jedan uređeni urbani i prepoznatljiv deo grada. Na taj način će se stvoriti uslovi da početkom sledeće godine raspišemo konkurs za idejno rešenje i tokom godine počnemo rekonstrukciju. Krajnji rok za rekonstrukciju ovog tržnog centra je 2021. godine – objašnjava Petronijević.

Predstavnici Udruženja vlasnika lokala već su dali neke sugesgije u kom pravcu bi rekonstrukcija mogla da ide.

– Grad je prepoznao naš trud, a ove godine krećemo u veliki posao. Naš tim čine kompetentni ljudi koji će davati sugestije kako da se zadrži postojeći koncept „Belgrade Design District“. Već je u svakom putopisu o Beogradu Čumić prepoznat, a posle rekonstrukcije tek će biti. Sklopili smo saradnju i sa Fakultetom za primenjenu umetnost, kako bi ovo bilo mesto broj jedan za sve kulturne i umetničke manifestacije. Dugo smo čekali ovo i nadamo se da će sada napokon biti rešeno – kaže Marinko Milovanović, predsednik Udruženja vlasnika lokala Čumićevog sokačeta.

Tržni centar Čumićevo sokače, popularno nazvan Belgrade Design District, mogao bi posle rekonstrukcije da dobije i novi naziv.

Među učesnicima radne grupe već postoje neki predlozi, a tokom postupka rekonstrukcije će se odlučivati da li će zadržati staro ili dobiti novo ime.