Naslovna » BG servis » Konačne liste upisane dece u beogradske vrtiće 7. juna
Konačne liste upisane dece u beogradske vrtiće 7. juna
Konačne liste upisane dece u beogradske vrtiće 7. juna

Konačne liste upisane dece u beogradske vrtiće 7. juna

U petak, 7. juna, biće objavljene konačne liste upisane dece u beogradske vrtiće, najavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak.

On je izjavio za RTS da očekuje da bude ostvaren zacrtani cilj da Beograd nema listu čekanja za decu koja imaju prioritet pri upisu.

Ove godine za upis u vrtiće prijavljeno jr oko 18.800 dece, a gradske vlasti će, kako je istakao Gak, kao i svake godine, državnim vrtićima koji za to imaju mogućnosti, odobriti upis 20 odsto više dece od prvobitno planiranog.

– Pritisak na predškolske ustanove se evidentno smanjuje, obuhvat dece danas u Beogradu je zaista veliki, budući da više od 70 odsto dece boravi u vrtićima, državnim ili privatnim – istakao je Gak.

Roditelji koji žele da ulože žalbe mogu to da učine do 29. maja, a skoro svake godine više od 1.000 žalbi bude rešeno u njihovu korist.

– Apelujem na roditelje da iskoriste svoje pravo i ukoliko je došlo do nekog propusta, to će sigurno biti ispravljeno. Ovo je možda i prva godina da nismo dobili nijednu žalbu na rad upisne komisije u toku konkursa i prvog kruga odlučivanja – naglasio je Gak.

On je podsetio da je 2015. godine doneta odluka po kojoj je započeta saradnja sa privatnim vrtićima i roditeljima data mogućnost da koriste subvenciju Grada, a rezultat toga je da broj dece u privatnim vrtićima svakodnevno raste.

Gak: Ima novca u budžetu za vrtiće

Saradnja se nastavlja, novca u budžetu za tu namenu ima, a broj dece u privatnim vrtićima iznosi oko 18.000. Pre šest godina, 2013, u vrtićima bilo između 45 i 46 hiljada mališana, dok je danas taj broj blizu 80.000.

– Kod porodica sa više dece, uvek se trudimo da u ustanovu koje pohađa starije dete primimo i mlađe, izuzev u slučaju kada u tom vrtiću ne postoji jaslena grupa, pa prvih godinu dana jednostavno nema mogućnosti da se nađu u istoj ustanovi. Svi roditelji kod kojih postoje bilo kakve nedoumice oko upisa i ostvarivanja njihovih prava, trebalo bi da znaju da su vrata Sekretarijata svakodnevno otvorena i mi ćemo kao servis građana učiniti sve da im pomognemo – rekao je Gak.

Najavljena je i izgradnja novih objekata predškolskih ustanova a već je definisano 17 lokacija. Sproveden je tender za okvirni sporazum, a posle potpisivanja četiri firme su dobile mogućnost da se u narednom periodu nadmeću za dobijanje posla izgradnje, kada se steknu svi uslovi i ispoštuje zakonska procedura.

Za prva dva vrtića je sve spremno, i oni će se nalaziti u Ulici Miloja Zakića na Čukarici i na Bežanijskoj kosi. Reč je o montažnoj gradnji, koja je znatno brža. Do kraja leta bi trebalo da bude otvoreno još 500 mesta u vrtićima. Objekti u Boljevcima i Sopotu su završeni, u OŠ „Jovan Cvijić“ do kraja leta će krenuti i predškolci.

– Računamo da će u pomenutih osam predškolskih ustanova, koje će biti izgrađene do kraja godine, biti novih 2.000 mesta. Radimo na tome da lista čekanja u potpunosti nestane – zaključio je Slavko Gak. (Beoinfo)