Izdvajamo
Naslovna » BG servis » Pripravnost zbog mogućih poplava u Srbiji
Pripravnost zbog mogućih poplava u Srbiji
Pripravnost zbog mogućih poplava u Srbiji

Pripravnost zbog mogućih poplava u Srbiji

Zbog mogućih poplava svi subjekti zaštite i spasavanja stavljeni su u stanje pripravnosti. Na svim vodotokovima obavlja se 24-časovni monitoring.

Po najavi RHMZ, danas i u naredna tri, četiri dana očekuje se dosta padavina sa 60 litara kiše po metru kvadratnom u pojedinim delovima Srbije, uz napomenu da su tim ciklonom obuhvaćene i BiH i Hrvatska.

Nadležne službe ispratiće situaciju i na kritičnim tačkama imati timove spremne da, ukoliko bude bilo potrebno, reaguju i spasavaju ljudske živote.

Rečeno je da se najavljuju bujične poplave, ali ne i poplave na velikim rekama, kao i veća količina padavina na teritoriji zapadne i jugozapadne Srbije i Vojvodine.

Može doći do problema u urbanim sredinama, u situacijama kada kanalizacija ne može da povuče određenu količinu vode.

Zbog mogućih poplava vanredno i u Beogradu

Beogradske komunalne službe i javna preduzeća spremna su za najavljene ekstremne vremenske uslove

Nadležna javna preduzeća i ustanove prate situaciju, ali je najavljeno da količina padavina neće biti ni približna onoj iz 2014. godine.

Može doći do lokalnih zagušenja u slivnicima i većeg opterećenja kanalizacionih kolektora, kao i stvaranja vode na kolovozu.

Po prognozama, očekuje se da do kraja najavljenog kišnog perioda do šezdeset litara kiše po kvadratnom metru.

– Sava je trenutno na 1,1 metar od redovne odbrane od poplava, a stanje na Dunavu je još bolje, pa trenutno ne preti izlivanje ovih reka – izjavio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je apelovao na građane da očiste slivnike i uklone građavinski materijal kako usled slivanja ne bi došlo do začepljenja kanalizacije, kanala ili vodotokova.

Najviše padavina biće između utorka i srede, a dotok vode iz regiona očekuje se u četvrtak. (RHMZ, drugi mediji i Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.