Naslovna » Izlasci » Festivali » 19. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum
19. Međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum
19. Međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum

19. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum

Od 26. juna do 5. jula biće održan 19. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum u Katedrali Blažene Djevice Marije i Muzeju nauke i tehnike.

Festival organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa stranim kulturnim centrima u Beogradu.

Odmah po završetku sezone u beogradskim koncertnim salama, muzički život seli se na Neimar, u Katedralu Blažene Djevice Marije gde se nalazi veličanstveni instrument zahvaljujući čijem bogatstvu zvuka svake godine publika uživa slušajući najbolje koncertne orguljaše današnjice.

Ove godine program čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije. Prvi deo festivalskog programa je u znaku nemačke škole, te će publika imati priliku da upozna orguljaše Kristijana Bišofa i Ulriha Valtera.

U završnici, publici će se predstaviti majstori improvizacije francuske škole Janoš Palur i Vensan Dibua.

Takođe, ponovo ćemo imati priliku da slušamo odličnog Pavela Kohouta. Kao posebne programske celine izdvajaju se koncerti za decu, koje će izvesti naše orguljašice Marija Družijanić i Višnja Dimitrijević, kao i koncert koji osvetljava orgulje u savremenim muzičkim tokovima i na kome će orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković istraživati zvučne boje i mogućnosti orgulja kroz džez i druge improvizacije.

Dani orgulja – Dies organorum: od baroka do 21. veka

Festival će u sredu, 26. juna otvoriti Kristijan Bišof (Christian Bischof) iz Nemačke, orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve češće prisutan u renomiranim koncernim prostorima Evrope i šire.

U repertoaru koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Tako njegov program obuhvata dela F. Mendelsona, R. Šumana i M. Regera. Deo koncerta posvetio je ranoj muzici čijem istraživanju je takođe veoma posvećen.

U petak, 28. juna nastupiće jedan od omiljenih orguljaša beogradske publike, češki umetnik Pavel Kohout, koji je širom sveta priznat kao virtuoz i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Program koji je ovoga puta pripremio obuhvata poznata orguljska dela od baroka do 20. veka.

U subotu, 29. juna, biće predstavljen orguljaš Ulrih Valter (Ulrich Walter), koji se rodio i školovao u Nemačkoj, a danas živi i radi u Austriji kao redovni profesor orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu.

Valter će se publici predstaviti zahtevnom Svitom za orkestar u ge-molu koju je komponovao Maks Reger prema partitama i Engleskim svitama J. S. Baha. Ovu svitu, kao i Transcedentalne etide F. Lista koje čine njegov beogradski koncertni program, za orgulje je priredio sam Valter.Za dž

Ponedeljak, 1. jul, posvećen je orguljama u savremenim muzičkim tokovima. Proširenje programske koncepcije, koje je započeto prošle godine otkrivajući orgulje u drugačijem muzičkom svetlu, nastaviće se i ove godine koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković.

Milena Đukanović i Branko Trijić su saradnju započeli tokom studija na Amsterdamskom konzervatorijumu istražujući neiscrpno polje improvizacije, a nalazeći inspiraciju u različitim muzičkim tradicijama, kako akademske, tako i muzike mnogih svetskih naroda.

Nastup na festivalu Dani orgulja – Dies organorum je njihov ponovni susret posle duže pauze, a na ovom muzičkom putovanju pridružiće im se i perkusionista Bojan Ivković.

Pred publikom ovogodišnjeg festivala Dani orgulja će se naći i orguljaš iz Mađarske. U sredu, 3. jula nastupiće profesor Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Janoš Palur (János Pálúr). Repertoar koji je odabrao za beogradski koncert čine dela mađarskih kompozitora F. Lista i Z. Kodalja, kao i francuskih stvaraoca i orguljaša, L. Vjerna i M. Diriflea. U duhu francuske tradicije, za kraj će izvesti i improvizaciju na zadatu temu.

U petak, 5. jula Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik Vensan Dibua (Vincent Dubois), koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu, zajedno sa O. Latrijem i F. Lefevrom.

Dibua će predstaviti program sačinjen od dela francuskih kompozitora i orguljaša, a koncert će otvoriti Tokatom u Ef-duru J. S. Baha, čija dela čine temelj orguljaškog repertoara. Svoje maestralno umeće improvizovanja, na zadatu temu, pokazaće na samom kraju.

Koncerti Vensana Dibuaa su najavljivani kao muzički praznik, događaj koji se ne sme propustiti, a to će biti slučaj i sa njegovim prvim nastupom u Beogradu.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Koncerti počinju u 20.30 a ulaz je slobodan.

Program za najmlađe

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) i u Katedrali.

U nedelju, 30. juna, u Muzeju nauke i tehnike, orguljašica Višnja Dimitrijević i udruženje Artish:lab predstaviće program za decu od dve do pet godina pod nazivom „Orgulje u Artiš labu“.

Posle toga, koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta „Susret sa kraljicom instrumenata“, održaće Marija Družijanić sa svojim učenicima iz MŠ „Stanković“.

Kao i prethodne godine, i ove godine će biti priređen koncert za decu školskog i predškolskog u Katedrali Blažene Djevice Marije. Ovaj koncert, koji takođe nosi naziv „Susret sa kraljicom instrumenata“, biće održan u utorak, 2. jula, a na njemu će nastupiti orguljašica Marija Družijanić, koja će za decu izvesti neke od najpopularnijih melodija za orgulje.

Edukativni deo festivala namenjen budućim profesionalcima, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, i ovog puta sadržaće majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona.

19. Dani orgulja – Dies organorum – program

Sreda, 26. jun (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Otvaranje festivala
Kristijan Bišof (Nemačka)

Petak, 28. jun (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Pavel Kohout (Češka)

Subota, 29. jun (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Ulrih Valter (Nemačka/Austrija)

Nedelja, 30. jun
Muzej nauke i tehnike
Koncerti za decu u Muzeju
10.00… Orgulje u Artiš labu – za uzrast od dve do pet godina
Baby Artish i Višnja Dimitrijević, orgulje

11.30… Susret sa kraljicom instrumenata – za predškolski i školski uzrast
Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković

Ponedeljak, 1. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima
Trio
Milena Đukanović (Hrvatska), orgulje
Branko Trijić, gitara
Bojan Ivković, perkusije

Utorak, 2. jul (11.00)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Koncerti za decu u Katedrali
Susret sa kraljicom instrumenata – za predškolski i školski uzrast
Marija Družijanić, orgulje

Sreda, 3. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Janoš Palur (Mađarska)

Petak, 5. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Zatvaranje festivala
Vensan Dibua (Francuska)

(danubeogradu.rs)

4 komentari

 1. Čestitke organizatorima ovog predivnog Festivala! Dolazim svake godine na Festival i oduševljen sam s izvođačima i programima. Samo tako nastavite!

 2. Vesna Mitrović

  Htela bih da dodjem ali kad? Evo gledam program za 29.6.2019.
  Dodajte kada počinje izvodjenje. A bilo bi korisno i koliko traje.

 3. Poštovana,
  Nije nam jasno da li gledamo isti sajt, pošto je vreme svih koncerata objavljeno. Vreme trajanja koncerta je manje od dva sata. Prijatan dan u Beogradu!

 4. Vesna Mitrović

  Ok, sad vidim da imate u zagradi 20,30. Primetila sam da za nedelju postoje termini ali u pratećem tekstu pa sam pretpostavila da vam je to način informisanja i primetim da za subotu nema niÅ¡ta na takav način. Pretpostavljam da su termini jer očekujem formu 20:30 h za vreme a ne 20,30. Mislim da bi ste trebali da napiÅ¡ete lepo – Početak u 20:30 h.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.