Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Z. Hristova i D. Dimitrova – Dnevnik gradskog spavača
Kreativni centar: Z. Hristova i D. Dimitrova - Dnevnik gradskog spavača
Kreativni centar: Z. Hristova i D. Dimitrova - Dnevnik gradskog spavača

Kreativni centar: Z. Hristova i D. Dimitrova – Dnevnik gradskog spavača

Nova knjiga u izdanju Kreativnog centra je „Dnevnik gradskog spavača“ koju su napisale Zornica Hristova i Desislava Dimitrova.

Knjigu je ilustrovala Sijana Zaharijeva a na srpski prevela Marija Joana-Stojadinović.

Najizrazitiji predstavnik faune u gradu i okolini jeste takozvani gradski spavač. Njеgov aktivni period traje od dve nedelje do tri meseca.

Preostalo vreme provodi u zimskom snu. Ova vrsta dostiže dužinu i do sto osamdeset centimetara, ali se često sreću i primerci od sto četrdeset centimetara.

U normalnim uslovima on spava do podneva i budi se uglavnom da bi potražio hranu. U slučaju da ga probude ranije, on pokušava da se ugnezdi na trosed, gde ponovo tone u stanje letargije.

Upoznajte Tonija i Martija u novoj knjizi „Dnevnik gradskog spavača“ i saznajte šta se dešava kada dva tinejdžera, zaljubljena preko ušiju i naviknuta na gradski život i spavanje do podneva, preuzmu ulogu gradskih avanturista i istraživača.Kreativni centar: Z. Hristova i D. Dimitrova - Dnevnik gradskog spavača

I to sve zahvaljujući njihovoj baki, poznatoj fotografkinji časopisa National Geographic, koja je pravi zaljubljenik u prirodu. Kada ona povredi nogu, ova dvojica dečaka biće prisiljena da joj pomažu u njenim istraživačkim poduhvatima i otkriju čari prirode na gradskom asfaltu.

Stoga potpuno neplanirano i u početku nevoljno, Toni i Marti, pored „ljubavnih jada“ kojima su neprekidno okupirani, učestvuju i u spasavanju bakine bašte, otkrivaju nove „poznanike“ koji žive ispod i iznad zemlje, počinju da uče imena cveća, drveća i ptica.

Pod bakinim vođstvom postepeno uviđaju koliko smo svi deo prirode, koliko toga imamo zajedničkog s biljkama i životinjama i šta sve možemo da naučimo od njih.

Priču upotpunjuju likovi Martijeve mlađe sestre Maje, ljubiteljke buba i cveća, i Tonijevog ujaka, „stručnjaka za ženska pitanja“, čiji saveti ih uvlače u niz komičnih nesporazuma s devojčicama u koje su zaljubljeni.

Кnjiga je pisana kao dnevnik koji naizmenično vode Toni i Marti, uz dodatak raznoraznih beležaka, enciklopedijskih podataka, baštenskih saveta i predivnih ilustracija gradske flore i faune. Poseban deo u knjizi posvećen je savetima za gradske vrtlare, sa uputstvima za pravljenje kolača za ptice, fosila od pahulja, ogrlice od kestenja, parfema od poljskog cveća…

Knjiga je namenjena starijima od 12 godina, a možete je prelistati na OVOM LINKU.

Ukratko o spisateljicama

Zornica Hristova je bugarska spisateljica i prevodilac. Čuvena je po prevodima dela brojnih engleskih i američkih autora, među kojima su Džulijan Barns, Robert Frost, Oskar Vajld, Don DeLilo i drugi. Napisala je nekoliko knjiga za decu, od kojih su dve dobile Nagradu za najbolju dečju knjigu 2014. i 2015. godine u Bugarskoj.

Desislava Dimitrova je profesor-saradnik botanike na Institutu za biodiverzitet i istraživanje eko-sistema na Bugarskoj akademiji nauka. Od 2004. godine radi kao koordinator projekta Slow Food u Bugarskoj, u okviru kojeg kombinuje svoja profesionalna interesovanja sa svojom strašću prema tradicionalnoj hrani i običajima koji su očuvani u lokalnim seoskim zajednicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.