Naslovna » BG servis » Radovi na ulicama od Ruzveltove do Zoološkog vrta
Radovi na ulicama u centru Beograda
Radovi na ulicama u centru Beograda

Radovi na ulicama od Ruzveltove do Zoološkog vrta

Radovi na ulicama Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana trebalo bi da traju do 20. decembra 2019. godine.

Po planu je da radovi traju 200 dana, ali su se gradske vlasti i izvođač radova dogovorili da sve bude završeno desetak dana pre Nove godine.

Gradski urbanista Marko Stojčić za Studio B je izjavio sledeće:

– Deonica od Ruzveltove do Zoološkog vrta podeljena je u tri faze i svaka od njih traje od 60 do 70 dana, a zamišljeno je tako da dok se radi jedna, ostale i dalje funkcionišu. Sve raskrsnice koje presecaju tu trasu biće završene do 1. septembra. Smatramo da ćemo imati, zbog početka školskog raspusta, 30 odsto manje vozila u saobraćaju, a početkom jula taj broj dostići će i 40 odsto, što je dovoljan razlog da sada počnemo sa radovima. Prva faza radova će trajati 65 dana i kretaće se od Ruzveltove do Takovske, u dve deonice. Kada se završe radovi u prvoj fazi, prelazimo na fazu dva koja će trajati 70 dana i ona će početi 20. avgusta, a 30. oktobra prelazimo na treću fazu, odnosno u Ulicu cara Dušana, od Francuske do Zoološkog vrta, koja će trajati 65 dana.

On je apelovao na građane da imaju razumevanja, jer ovaj potez nikada nije bio rekonstruisan u ovom obimu.

– Činjenica je da, osim sitnijih popravki, ovaj pravac nikada nije bio ozbiljno rekonstruisan. U obavezi smo da to uradimo, jer se radi o infrastrukturi koja je u nekim slučajevima stara i do 90 godina i ne funkcioniše kako treba. Pored tog „nevidljivog“ problema, tu je i onaj vidljivi – šine, kolovoz i parkinzi, gde više nema smisla ulagati u tekuće održavanje. Kada se trotoari urede biće definisane jasne pozicije za parkiranje, sa sličnim brojem parking mesta. Nadamo se da ćemo posle izgradnje dve garaže moći da počnemo sa drugačijim parkiranjem i oslobodimo prostor za biciklističke staze – istakao je gradski urbanista.

On je podsetio da posle završetka ovih radova, slede i ostali, kako bi se uredila gradska infrastruktura.

– Želimo da nam grad bude lepši i uređeniji i siguran sam da će građani razumeti da je to bio pravi potez. Do 1. septembra otvorićemo i Palilulsku pijacu, sa uređenim okolnim ulicama, kreće nova faza u Karađorđevoj odnosno u delu iznad Save, na Topličinom vencu, u parku Vojvode Vuka i na Trgu republike. Voleli bismo da, do kraja radova na pravcu Ruzveltova – Cara Dušana, u potpunosti bude završena do 20. decembra i Karađorđeva, sa kompletno uređenim parkom i obalom – kazao je Marko Stojčić. (Beoinfo)