Naslovna » Izlasci » Akcije » Sportsko sabranje Svete Srbije 2019
Sportsko sabranje Svete Srbije 2019

Sportsko sabranje Svete Srbije 2019

Šesto Sportsko sabranje Svete Srbije biće organizovano u subotu, 8. juna od 9.00, na sportskim terenima Ade Ciganlije (tereni desno od kružnog toka).

Ovaj događaj koji ima status Manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd organizuje Pravoslavno sportsko udruženje „Sveta Srbija“.

Cilj manifestacije je promovisanje važnosti očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja dece i porodice, a ovogodišnji slogan je „Da nas bude više„.

Sabranje, kao svaki put do sada, počinje liturgijom na otvorenom prostoru.Za dž

Poseban osvrt u programu biće posvećen i ovogodišnjem velikom jubileju, a to je osam vekova samostalnosti srpske crkve i države.

Program će svojim nastupima obogatiti i muzički umetnici: Željko Vasić, Mari Mari, Nikola Rokvić, Bojan Marović, Boris Režak, Neverne bebe, Mateja Vukašinović, Dečji hor srpske Patrijaršije „Zvonce“, pevačka grupa „Jefimija“, plesna i vokalna grupa „Flaj“, plesni studio „Natalija i Ivica“ kao i mnoge druge pevačke i igračke grupe.

Ovogodišnja centralna sportska tema biće posvećena odbojci. Glavnu reč će voditi naše reprezentativke – aktuelne svetske prvakinje, koje će u kratkoj pauzi u pripremama za Olimpijadu 2020. godine u Tokiju, kao promoteri ovog ekipnog sporta, pokazati njegove plemenite veštine, kao i osvojeni šampionski pehar.

Sabranje: sport, folklor, film…

Takođe, biće održani masovni sportski turniri za decu u okviru Kupa Svete Srbije i to u: fudbalu, košarci, odbojci i pecanju. Tu je i akcija „Pogodi za život“ – pucanje penala na golove sa metama, koje PSUSS već tradicionalno realizuje u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Zajedno za život“.

Pored gimnastike, penjanja na veštačku stenu u organizaciji pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), streličarstva, jahanja ponija, učenja sviborskih hajdučkih veština, učenja viteških disciplina i načina života u šatoru, prikaz opreme i naoružanja koje će predstaviti pripadnici Vojske Srbije, kreativne sportska stanica avio modelarstva, slikanja, ikonopisa, mozaika biće organizivane i na desetine drugih, a za one najmlađe će biti i iznenađenje: ogromne igraonice dvoraca i penjalica na naduvavanje.

Program Sabranja će biti otvoren velikim kolom koje će nakon Svete Lirurgije odigrati oko 300 mladih folkloraša.

Specijalni gosti Sabranja su deca sportskih filijala Svete Srbije sa Kosova i Metohije iz enklava Novo Brdo i Pasjane, a posebni gosti kulturnog programa su deca KUD „Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara.

Za najmlađe posetioce obezbeđeni su i pokloni. Biće pripremljen vojnički pasulj kojim će biti posluženi posetioci ove manifestacije.

Program se završava velikom projekcijom filma „Kralj Petar Prvi“ na otvorenom od 18.00. (danubeogradu.rs)