Naslovna » Izlasci » Muzika » Svetski dan muzike 2019 u Beogradu
Svetski dan muzike 2019 u Beogradu
Svetski dan muzike 2019 u Beogradu

Svetski dan muzike 2019 u Beogradu

I ove godine, Svetski dan muzike biće obeležen mnogobrojnim, uglavnom besplatnim, koncertima za sve generacije.

U petak, 21. juna 2019. godine, u svetu pa i u Beogradu slavi se Svetski dan muzike koji je prvi put obeležen 1982. u Francuskoj.

Ujedno, 21. jun je i prvi dan leta i najduži dan u godini. Svi koncerti koji će biti održani ovim povodom odlična su uvertira za nastup Beogradske filharmonije na otvorenom u nedelju, 23. juna, na Ušću!Za dž

Naravno, Svetski dan muzike biće obeležen i besplatnim koncertima širom Srbije: u Novom Sadu, Zaječaru, Apatinu, Nišu, Kragujevcu…

Kulturni centar Beograda

Koncerte povodom Svetskog dana muzike u Kulturnom centru Beograda izvode mladi muzičari.

U Galeriji Artget od 11.00 Jovana Udović, Biserka Marović i Matija Spasojević svirati dela Baha, Mocarta i Vijenjavskog, a u podne na platou ispred KCB-a nastupa Banda saksofonista. Učenici MŠ „Slavenski“ sviraće dela Manćinija, Geršvina, de Abreua, Henkoka, ali i pesme bendova Eurythmics, Coldplay i dr.

Etnografski muzej

Svetski dan muzike: Trio Treble
Svetski dan muzike: Trio Treble

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna od 19.00 u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće održan koncert poznatog norveškog gudačkog ansambla Trio Treble.

Sviraće dela Betovena, Griega, Bula, Pjacole, ali i srpske narodne kompozicije i muziku iznenađenja.

Ulaz je besplatan.

Muzička omladina Beograda

Muzička omladina Beograda obeležiće ovaj dan koncertima 21. i 22. juna u kafiću Aviator (Terazije 28), Dorćol Platzu (Dobračina 59) i UP „Cvijeta Zuzorić“ (Kalemegdan). Ovo će biti svojevrsni omaž manifestaciji „Kalemegdanski sutoni“.

Prvog dana u Aviatoru nastupa Gudački kvintet MOB (18.00), Trio saksofona (19.00) i Meri gospel hor (19.45); UP „Cvijeta Zuzorić“ – Flautino – studenti FMU (18.00), kvintet Gatos de Tango (18.30) i Vuk Dragičević – gitara (19.00); a u Dorćol Platzu – Meri gospel hor (22.00) i džez kvartet Aqua de beber (22.45).

Drugog dana na Kalemegdanu od 16.30 koncert će održati učenici škole gitare „Starčević“ i u Aviatoru od 18.00 Trio gitara (Vuk Dragičević, Miloš Arsenijević i Nikola Jelačić) i od 19.15 Duo flauta (Minja Marčetić i Jovana Vićentijević).

Dom omladine Beograda

Prvog dana leta, na Svetski dan muzike, 21. juna na Platou Milana Mladenovića počeće nova sezona muzičkog serijala „Koncerti na Zidiću“.

Novu, sedmu sezonu od 20.00, otvoriće Inspektor, član beogradskog hip hop kolektiva Vatra.

Dana kasnije, 22. juna od 20.00, na istom mestu nastupić Peter Zirbs iz Austrije, jedan od ključnih autora na tamošnjoj elektro sceni, koji će predstaviti svoj solo album „What if we don“t exist?“.

Srpsko književno društvo

U Francuskoj 7, 21. juna od 20.00, proslaviće i početak leta i Svetski dan muzike.

Poetsku prozu/poeziju predstaviće Ivana Milankov uz zvuke violine Edit Makedonske. Program vodi Danica Vukićević.

Svetski dan muzike – ostali koncerti

  • Goran Kostić – kontrabas, Milena Stanišić – harfa (Kolarac, 18.00; za dž)
  • Udruženje Barokni vitraž (Biblioteka grada Beograda, 19.00)

(danubeogradu.rs)