Naslovna » BG servis » Zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha
Zaprašivanje komaraca u Beogradu (foto: Beoinfo)
Zaprašivanje komaraca u Beogradu (foto: beograd.rs)

Zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha

Zaprašivanje komaraca u Beogradu će biti aktuelno u narednim danima u organizaciji Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Sve ekipe Zavoda su na terenu da bi se u potpunosti izvršilo suzbijanje komaraca, izjavila je direktorka ove institucije Dragana Despot.

– Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Podeljene su tablete za larvicidni tetman u septičkim jamama i na ostalim mikrožarištima. Na vreme je uočena pojava komaraca u klopkama i krenulo se sa tretmanima odraslih formi komaraca. Takođe su rađeni i tretmani kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru gde postoje uslovi za njihovu pojavu – istakla je direktorka ovog Zavoda.

Građani se mogu obratiti Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju na telefon 011/3054-000 ili putem maila Zavod@biocidi.org.rs i ekipe će u najkraćem roku izaći na teren i sprovesti potrebne mere.

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, a biće tretiran potez Velikog ratnog ostrva, kanalska mreža sa leve obale Dunava, odnosno potezi koji nisu naseljeni i kojima je zbog visokog vodostaja, otežan pristup.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će danas, 11. juna od 19.00, vršiti suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji delova opština Zemun i Palilula (leva obala Dunava), saopšteno je iz zavoda. Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju apeluju na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja tretmana.

– Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine i tada je tretirana samo kanalska mreža na levoj obali Dunava. To se izbegava u zemljama Evropske unije, jer je i suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i kponkretnije. Ovakav naččin je davao odlične rezultate poslednjih godina, međutim ove godine ćemo morati da krenemo i u akciju iz vazduha s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća pogotovo na nepristupačnim delovima grada – izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

Zaprašivanje komaraca – posebno na Velikom ratnom ostrvu!

Posebno je kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara.

Tako ovi komarci stižu u različite delove grada upravo sa ovih lokacija kojima ne može da se priđe. Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca.

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je na vreme započeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca i može se reći da je pojava komaraca ove godine usledila kasnije nego ranijih godina. Ono što je stvorilo najveći probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme. Tek od četvrtka prošle sedmice stabilizovale su se vremenske prilike. Nestabilno vreme je pogodovalo stvaranju novih larvi komaraca. Na vreme i kako nalažu propisi su larvicidnim tretmanom tretirane su velike površine – istakao je Mladenović za TV Studio B.

Konstatno je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji su radili i u nestabilnom periodu vremena, u jutarnjem i večernjem terminu i one rade na teritoriji celog grada.

Samo u poslednjoj nedelji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je 9.270 hektara tretirao termalnim zamagljivanjem, 15.000 hektara hladnim zamagljivanjem, suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje tretirano je na 59.000 hektara, dok je larvicidnim tretmanom obuhvaćeno 2.200 hektara vodenih površina.

Kako je rekla Dragana Despot, bitno za građane da znaju je da se svakodnevno sakupljaju komarci i radi analiza na prisustvo virusa Zapadnog Nila. Imajući u vidu da je sada dominantna populacija komaraca iz roda Aedes koji na teritoriji Beograda ne prenose nikakave zarazne bolesti nema razloga za zabrinutost od neke zarazne bolesti.

U narednom periodu akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovodiće se u zavisnosti od vremenskih prilika i rezultata monitoringa.

Juče je zaprašivanje obavljeno na teritoriji opštine Novi Beograd (šumski kompleksi na teritoriji grada); danas – Palilula – leva obala Dunava, Stari grad i Zemun; za sredu je planiran još jednom Novi Beograd, Zemun, priobalja Save i Dunava; četvrtak Voždovac, Vračar i Obrenovac; petak Čukarica, Obrenovac i Surčin sa selima, a u subotu po potrebi i rezultatima monitoringa. (Beoinfo)

loading...

3 komentari

 1. Ljudi, komarci u Visnjici, Slancima i Velikom selu nas pojedose. Do sad nisam videla da ste prskali,ja se nadam da cete delovati, jer ovo je nepodnosljivo. Molim vas da u roku od 24 h delujete. Kako sa zemlje, tako i iz vazduha. Hvala.

 2. Molim vas da izvrsite zaprasivanje komaraca u Å umicama i Lekinom brdu.
  Nismo videli da ste uopste ovde prskali a ranijeh godina je cesto prolazilo vozilo za zaprašivanje sa zemlje.
  Ima dosta zelenila i ne možemo da promolimo napolje a da nismo skroz izjujedani.
  Hvala vam unapred i molim vas dođite sto pre,ima puno male dece koja burno reaguju na ujede komaraca.

 3. Poštovana,
  Najbolje bi bilo da se obratite nadležnima u opštini u kojoj živite.
  Prijatan dan u Beogradu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.