Naslovna » Izlasci » Festivali » 35. Beogradski džez festival: Džez svetkovina / Jazz Celebration
35. Beogradski džez festival: Mingus Big Band
35. Beogradski džez festival: Mingus Big Band

35. Beogradski džez festival: Džez svetkovina / Jazz Celebration

Od 22. do 27. oktobra 2019. biće održan 35. Beogradski džez festival pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Jubilarno, 35. izdanje trajaće dan duže, a biće priređeno skoro trideset koncerata i niz pratećih programa, ali i dosta džez sadržaja koji su planirani do oktobarske manifestacije.

Koncerti će biti organizovani u Domu omladine Beograda ali i u Kombank dvorani.

Program pogledajte na OVOM LINKU!

35. Beogradski džez festival: Tradicija džeza i uzbudljiva budućnost

Velikani džeza i mlade snage biće na sceni ove godine; dakle, umetnici koji su trasirali pravce u ovoj muzici i oni koji danas istražuju nove puteve žanra – izvođači koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i oni koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva.

Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte.

U Kombank dvorani biće evocirana tradicija džeza i istorija ove manifestacije, a u sali Amerikana Doma omladine Beograda publika će moći da zaviri u uzbudljivu budućnost.

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, prvi američki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine.

Sastav prvoklasnih njujorških muzičara, pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa.

Njihov nastup ostvaruje pravu vezu sa počecima manifestacije: sam Mingus je nastupao na uvodnom izdanju 1970, kao i 1972. i 1975, a manja legacy formacija Mingus Dynasty 1982. godine. Ove godine u Beogradu će se prvi put čuti proslavljeni repertoar u punoj orkestarskoj raskoši, u izvođenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi.

Saksofonista i flautista Čarls Lojd (Charles Lloyd) je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i innovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti. Bio je među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča, kao i među retkima koji su zasvirali pred rok auditorijumom u legendarnom Filmoru. Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

Ponoćni program

35. Beogradski džez festival: Theo Ceccaldi Freaks (foto: Alexandre Jeanson)
35. Beogradski džez festival: Theo Ceccaldi Freaks (foto: Alexandre Jeanson)

Ponoćni program u Amerikani predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza.

Francuski violinista Teo Sekaldi (Théo Ceccaldi), sa sekstetom Freaks (po dva gudača i duvača, gitara i bubnjevi), ruga se klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući, pak, i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera! Najbolji francuski muzičar 2016, u anketi Jazz Magazine, i laureat Victoire du Jazz za otkriće godine, Sekaldi nastavlja niz najbitnijih francuskih novih umetnika na festivalu, posle Vensana Peranija i Emila Parizijena.

Drugačiji sekstet Axes u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua (João Mortágua).

Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu jeste slavni američki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklektičnog repertoara. Ali dvojica bubnjara prave suštinsku razliku – dodajući zvuku i ritmove paradnih ansambala iz Nju Orleansa i hip-hop energiju, inspirišući kritiku da ih poredi i sa proslavljenim kvartetom Sex Mob, Stivena Bernstina.

Poseban izazov organizatori festivala nalaze u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera (Henry Spencer), koga će predstaviti na ponoćnom programu u Amerikani, u subotu, 26. oktobra.

Efektno spajajući klasičan džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzičar ima tek jedan objavljeni album „The Reasons Don’t Change“, a već nekoliko nagrada u džepu, te sjajne kritike na sajtu All About Jazz i u Gardijanu. Sa kvintetom Juncture donosi sveže ideje sa – poslednjih godina preporođene – britanske džez scene.

Novi srpski džez talas

35. Beogradski džez festival: Rastko Obradović Quartet (foto: Vladimir Tatarević)
35. Beogradski džez festival: Rastko Obradović Quartet (foto: Vladimir Tatarević)

Još jedan mali jubilej: peti put zaredom biće predstavljeni najtalentovaniji muzičari novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea.

Po ustaljenom formatu, tri domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije biće izloženo domaćoj javnosti, ali i brojnim inostranim novinarima – prošle godine ih je bilo tridesetak – koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu.

Među odabranim učesnicima je ove godine mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve korake napravio upravo na festivalu (Big bend RTS i Serbian Jazz Bre!), a sada predstavlja kvartet sa norveškim muzičarima (Martin Gjerde, klavir; Aleksander Hoholm, kontrabas; Rajmond Lavik, bubnjevi) kolegama sa kojima je studirao na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu i sa kojima će tokom ove godine snimiti prvi album.

Uvrštavanjem ove postave u program festivala želja organizatora je i da se podvuče značaj saradnje naših talenata sa umetnicima iz inostranstva u razvoju savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival će na jubilarnom izdanju kroz prateće programe problematizovati i našu istoriju i naše mesto na savremenoj globalnoj džez sceni, sa posebnim naglaskom na razvijanju diskusionih tribina.

Karte su u prodaji na blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.