Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč među najboljim gradovima za bicikliste
Beč među najboljim gradovima za bicikliste (foto: Dreamstime)
Beč među najboljim gradovima za bicikliste (foto: Dreamstime)

Beč među najboljim gradovima za bicikliste

Beč je zauzeo 9. mesto na listi gradova za bicikliste u svetu koju kompanija „Copenhagenize Design Company“ objavljuje svake druge godine.

Beč je time napredovao za tri mesta, a iza njega su ostali Berlin, Barselona, Ljubljana, Vankuver i Helsinki. Najbolji gradovi za bicikliste na svetu su Kopenhagen, Amsterdam i Utreht.

U obrazloženju rangiranja se navodi da su u Beču u poslednje dve godine organizovane kampanje za promociju vožnje biciklom kao i da je postavljeno 5000 mesta za ostavljanje bicikala.

Iako Beč ima potencijal da postane jedan od najboljih gradova sa održivim saobraćajem, trenutno mu „nedostaje bolje povezivanje biciklističke infrastrukture sa javnim prevozom“, navodi se u saopštenju.

U ocenjivanju najboljih gradova za bicikliste u svetu učestvuje 600 gradova širom sveta sa više od 600 hiljada stanovnika.

Kriterijumi za izračunavanje indeksa su urbanističko planiranje, biciklistička infrastruktura gradova, bezbednost, davanje prvenstva biciklistima, raznovrsnost starosne dobi i ravnopravnost polova u korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva, mogućnosti korišćenja i iznajmljivanja bicikala i dr. (EuroComm)