Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu
Bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu
Bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu

Bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu

Električni trotineti su sve češća pojava na ulicama Beograda. Sa sve većom popularnošću ovih vozila i bezbedna vožnja je sve važnija..

Bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu – kakva su pravila?

Propisi u Srbiji u ovom trenutku ne prepoznaju električni trotinet kao prevozno sredstvo, dakle ne postoji zakon koji reguliše ova vozila i njihovo kretanje u saobraćaju, kako na kolovozu tako i među pešacima.

To ipak ne znači da možete da radite sve što poželite i jurite gde poželite.

Na električne trotinete se za sada odnosi propis koji ograničava maksimalnu dozvoljenu brzinu svih vozila koja se kreću pešačkim zonama od 10 kilometara na sat. Brzina hoda je svega oko 6 km na sat pa je ovo ipak duplo brže, odnosno dovoljno brzo za kretanje po gradu ali i dovoljno bezbedno za pešake.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja u Srbiji Jasmina Milošević preporučuje da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, oni voze trotoarom i to ne brzinom većom od brzine hoda, odnosno 6 km na sat. „To je jedini način da ne ugroze pešake“, objašnjava Jasmina Milošević i dodaje da bi brži trotineti trebalo da se kreću biciklističkim stazama.

Električni trotinet je super, ali kaciga glavu čuva!

U teoriji možete da vozite trotinet i kolovozom, ali ne zaboravite da ste tada značajno sporiji od automobila i da niste baš lako uočljivi.

Zato ne zaboravite da ste, bilo da vozite eletrični trotinet po trotoaru ili po kolovozu, dužni da vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju i saobraćajnim propisima.

Odgovornost za bezbednost je na vama i trebalo da pobedi zdrav razum, pa ne pokušavajte da se velikom brzinom provlačite između pešaka ili divljate vozeći po putevima misleći da se saobraćajni propisi ne odnose na vas.

Naravno, ne zaboravite da uvek nosite kacigu, a preporučuje se i odeća upadljivih boja, kao i svetlosna signalizacija koja će olakšati drugima da vas drugi primete i kako bi bezbedna vožnja električnog trotineta u Beogradu svima bila značajan faktor.

Još saveta o bezbednoj vožnji trotineta pronađite na sajtu elektricni.com.

Uređuje: DuB volonteri