Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Letnji raspust i nedelja lektire!
Kreativni centar: Letnji raspust i nedelja lektire!
Kreativni centar: Letnji raspust i nedelja lektire!

Kreativni centar: Letnji raspust i nedelja lektire!

Letnji raspust je pravo vreme da se deca odmore od školskih obaveza, a čitanje dobrih knjiga je idealno za slobodno vreme.

Čitanjem se podstiče razvoj dečje kreativnosti, mašte, i obogaćuje se njihov rečnik. Psiholozi savetuju da je najbolje da deca sama biraju knjige po svojim interesovanjima, ali da je važno i da im roditelji i bibliotekari preporuče određenu literaturu.

Leto je odličan period da deca pročitaju nešto od lektire koju će obrađivati u narednom razredu. U lektiru spadaju klasici, knjige poznatih svetskih i domaćih pisaca, ali i najbolja i nagrađena dela savremenih pisaca za decu i mlade, među kojima je i nekoliko knjiga u izdanju Kreativnog centra.

U obaveznu školsku lektiru za prvi razred osnovne škole (čitanje u nastavcima) spada „Ježeva kućica„, predivna poema Branka Ćopića, s maestralnim ilustracijama Dušana Pavlića.

U drugom razredu u nastavcima se čita i obrađuje jedna od najpoznatijih priča Aleksandra Sergejeviča Puškina, „Bajka o ribaru i ribici„, koju je ilustrovala Maja Veselinović.

Trećaci će u svojim čitankama pronaći duhovitu priču Jasminke Petrović „Od čitanja se raste„, sa ilustracijama Boba Živkovića, koju će čitati u nastavcima. U okviru programa za treći i četvrti razred je i upoznavanje s pojedinim narodnim bajkama i narodnim pripovetkama.

U petom razredu, u okviru domaće lektire, čita se knjiga „Hajduci“ Branislava Nušića, kao i odlomci nagrađenog romana Ivane Nešić – „Zelenbabini darovi„. U okviru dopunskog izbora lektire za peti razred nalaze se dve izuzetne zbirke priča Dejana Aleksića koje su dobile brojne nagrade – „Muzika traži uši“ i „Кoga se tiče kako žive priče„.

Šestacima je namenjen roman Branka Ćopića „Orlovi rano lete„, kao i roman „Moj deka je bio trešnja„, savremene italijanske spisateljice Anđele Naneti, dok je u okviru dopunskog izbora lektire deci ponuđen izuzetno duhovit roman Jasminke Petrović „Ovo je najstrašniji dan u mom životu„.

U sedmom razredu, u okviru domaće lektire, čita se knjiga „Cipela na kraju sveta“ Dejana Aleksića, dok je kao dopunska lektira predložen najviše nagrađivan roman za tinejdžere u 2015. godini – „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović.

U nedelji koja je pred nama petnaest odličnih izdanja Kreativnog centra koja se nalaze u izboru lektire za osnovnu školu biće snižena 30%! Akcija važi do 5. jula samo na sajtu www.kcknjizara.rs i u Кlubu knjižari „Кreativni centar“ u TC „Eurocentar“!

Pogledajte listu sniženih knjiga.