Naslovna » Izlasci » Shopping » Scrabble na srpskom

Scrabble na srpskom

Scrabble je jedna od najpopularnijih društvenih igara na svetu. Samo, da li postoji Scrabble na srpskom jeziku i gde da ga kupite?

Stvar je nešto komplikovanija nego što mislite…

Scrabble – Društvena igra

Scrabble je društvena igra koju je izmislio Alfred Mosher Butts daleke 1938. godine. I od tada je među najpopularnijim igrama na svetu. Prvobitno se zvala Lexiko i dva igrača su slagala reči od slova koje bi dobili na početku igre.

Pravila, pa i sama igra, u međuvremenu su promenjena, pa se sada u kompletu obavezno dobija i tabla sa 15 x 15 polja, od kojih neka donose dodatne bodove za slovo ili celu reč. Danas se Scrabble prodaje u više od 120 zemalja i postoji na 29 jezika. Ne postoji univerzalna verzija društvene igre pošto se slova razlikuju od jezika do jezika. Najveći ljubitelji ove igre su Britanci gde se procenjuje da svaka druga porodica ima komplet kod kuće.

Ali, nisu jedini. Širom sveta postoji oko 4.000 Scrabble klubova a redovno se održavaju takmičenja i svetski šampionati.

Ukrštene reči na srpskom (u verziji na latinici ili ćirilici) možete poručiti porukom preko Facebook grupe  ili na mail: superigresrbija@gmail.com

Scrabble na srpskom

srpski-skrebl

Scrabble na srpskom ne postoji. Odnosno, bar ne pod tim imenom. Vlasnici imena i logoa su kompanije Mattel i Hasbro i one ne nude igru na srpskom jeziku.

Ipak, to ne znači da ne možete da igrate Scrabble na vašem maternjem jeziku. Postoji nekoliko rešenja.

Možete sami da napravite igru od kartona. Na ovom blogu imate odličan predlog distribucije slova prilagođen srpskom jeziku. Slobodno je iskoristite.

Slova možete da odštampate ili čak ispišete rukom. U nekim knjižarama u Srbiji i posebno Beogradu možete čak i da kupite ovu društvenu igru, ali se one prodaju pod drugim nazivima (pošto je Scrabble logo u vlasništvu Mattela i Hasbroa). Problem sa većinom u ponudi je što su slova napravljena od kartona, a table nisu dovoljno čvrste. Takođe, distribucija slova nije prilagođena srpskom jeziku.

Najbolja verzija igre na srpskom koju smo pronašli se nalazi u ponudi na Facebook stranici Super igre.

Slova su napravljena od drveta, tabla je odlična i urađena od čvrstog kartona, u kompletu se dobijaju nosači slova kao i platnene torbice. Scrabble entuzijasti koji stoje iza igre objašnjavaju da se sve radi ručno u Srbiji i da veliki deo cene od 2.499 dinara završava u rukama malih zanatlija: stolara, krojača, štampara…

U ovom kompletu se dobija čak 108 drvenih slova, a distribucija odlično odgovara srpskom jeziku, pa tokom igre nećete ostati sa gomilom neiskorišćenih slova a da i pored toga ne možete da napravite smislene reči.

Igru možete da poručite i preko poruke na superigresrbija@gmail.com

Scrabble na srpskom – Elementi

Kvalitetan Scrabble bi u kompletu trebalo da ima tablu, slova, nosače slova za četiri igrača, uputstvo kao i kutiju i torbicu za slova.

Sve manje od toga će ograničiti zadovoljstvo igre.

Srpski Scrabble – Pravila igre

Pravila igre su poprilično jednostavna i za srpski Scrabble. Igraju najmanje dva a najviše četiri igrača koji izvlače slova iz torbice. Od njih stvaraju reči na tabli i sabiraju bodove. Pobednik je igrač sa najviše bodova.

Možete koristiti sve reči srpskog jezika poput imenica, prideva i zamenica, ali i uzvike. Ipak, potrebno je da imenice koristite u nominativu, a glagole u infinitivu. Nisu dopuštena lična imena, skraćenice, prefiksi ni sufiksi. Za proveru reči predlažemo da koristite Vujakliju.

Ukrštene reči na srpskom (u verziji na latinici ili ćirilici) možete poručiti porukom preko Facebook grupe  ili na mail: superigresrbija@gmail.com

Više o društvenim igrama možete da saznate i u ovom tekstu.

 

Uređuje: DuB volonteri