Naslovna » Izlasci » Akcije » 101. Beogradska Kritična masa: Bole nas ivičnjaci
101. Beogradska Kritična masa: Bole nas ivičnjaci
101. Beogradska Kritična masa: Bole nas ivičnjaci

101. Beogradska Kritična masa: Bole nas ivičnjaci

U subotu, 31. avgusta, biće održana 101. Beogradska Kritična masa pod sloganom „Bole nas ivičnjaci“ u organizaciji UG Ulice za bicikliste.

Na Trgu Nikole Pašića u 16:30 započeće još jedan skup beogradskih biciklista koji će ovom vožnjom po prestonici skrenuti pažnju „da je ovo grad nehumano nazubljenih ivičnjaka“.

Još pre dve godine su organizatori Kritične mase iznenadili gradske čelnike na otvaranju novog bulevara Nikole Dobrovića, na kome su biciklističke staze, i pored bezbroj primedbi biciklista ponovo dobile grbave i nazubljene ivičnjake. Posle igre prebacivanja odgovornosti pred kamerama, zaključeno je da „ivičnjake treba pod hitno ispeglati“, ali je „sve bilo samo prazno obećanje“.

– Ovaj problem nije samo problem biciklista već i svima koji guraju kolica za bebe, kao i osobama sa invaliditetom. U gradu postoji na stotine raskrsnica i pešačkih prelaza koji nisu spušteni na „nulu“ – što se podrazumeva u razvijenom svetu – što kretanje čini nemogućim ili izuzetno napornim – saopštili su organizatori.

Ova Kritična masa će pažnju usmeriti i na nesavesne vozače koji nepropisno parkiraju i blokiraju gradske trotoare.

A za one kojima je pored aktivizma i do vožnje i provoda, nakon Kritične mase ih kod Nebojša kule na poljani čeka piknik i DJ nastup Šćepinih vragolija i DJ Lutona. (danubeogradu.rs)