Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Do kraja 2019. zakon o klimatskim promenama
Zakon o klimatskim promenama
Zakon o klimatskim promenama

Do kraja 2019. zakon o klimatskim promenama

Do kraja 2019. godine Vlada Srbije bi trebalo da usvoji zakon o klimatskim promenama, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Taj zakon bi trebalo da doprinese uspostavljanju sistema za ublažavanje tih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je u izjavi za Tanjug istakao da se šteta od klimatskih promena u Srbiji meri milijardama evra, a posledice su trenutno najvidljivije u poljoprivredi i elektroprivredi.

Po njegovim rečima, u našoj zemlji procene štete od klimatskih promena, sa kojima se suočava cela planeta, bazirane su na posledicama poplava i suša u poslednjih nekoliko godina koje su se odrazile na poljoprivredu, elektroprivredu i druge oblasti.

Zakon o klimatskim promenama – za preventivu a ne posledice

– Za Srbiju je šteta od jedne milijarde evra ogromna. Važno je da se novac iz budžeta ne troši na posledice, već na preventivu koja je u ekologiji, kao i u zdravstvu, važnija od kurative. Klimatske promene posledica su sve većeg zagrevanja planete, o čemu svedoče i najnoviji podaci Svetske meteorološke organizacije po kojima su jun i jul ove godine najtopliji od kada se vrše merenja temperature vazduha. Prognoze su da bi 2019. mogla da bude najtoplija godina u istoriji, a novi podaci ukazuju na to da se povećava srednja temperatura na globalnom novou, zbog čega su vremenske nepogode nepredvidive i za meteorologe – naglasio je ministar.

U Srbiji su, u poslednjih nekoliko godina, istovremeno pojedini delovi jedne regije bili pogođeni sušom, a drugi neumerenim padavinama, što se ranije vrlo retko dešavalo.

Izlaz iz svega toga je u pošumljavanju kao najjednostavnijem, najjeftinijem i najefektnijem načinu borbe protiv klimatskih promena. Zato je resorno ministarstvo pre dve godine pokrenulo akciju u Srbiji, pa je samo na teritoriji Beograda pošumljeno približno 700 hektara.

Trivan je izrazio očekivanje da će zakonom o klimatskim promenama biti rešeni mnogi problemi, poput emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Reč je, kako je dodao, o kompleksnom i krovnom zakonskom aktu koji zahteva usaglašavanje svih resora u Vladi, a pre svega energetike i infrastrukture.

On je najavio da će klimatske promene biti tema konferencije UN u Njujorku 23. septembra, na kojoj će predstavljati našu zemlju. (Vlada Srbije)

loading...

Jedan komentar

  1. nvo jedan stepen srbija ima odlične tekstove o klimatskim promenama npr šta bi bilo kada bi na sva jalovišta i deponije šljake postavili solarne panele koji su za 30 godina pojeftinili oko 100 puta tj. koliko bi tada uštedeli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.