Naslovna » Izlasci » Akcije » Evropska nedelja mobilnosti 2019: Pešačite sa nama!
Evropska nedelja mobilnosti
Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti 2019: Pešačite sa nama!

Evropska nedelja mobilnosti 2019 tradicionalno će biti održana i u Beogradu, kao i svake godine, od 16. do 22. septembra.

Cilj ove inicijative je rešavanje globalnog problema koji se tiče velikog broja vozila i veće upotrebe alternativnih vidova prevoza umesto privatnih automobila.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Pešačite sa nama!“ i očigledna poruka je bezbedno pešačenje gradom ali i vožnja bicikla.

Evropska komisija je isplanirala da se do 2050. godine izbace iz upotrebe konvencionalna motorna vozila i da se do 2030. napreduje ka gradskoj logistici sa nultom emisijom u velikim gradovima.

I ove godine planiran je veliki broj akcija i manifestacija, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

Evropska nedelja mobilnosti 2019: Dan bez automobila

Po procenama gradskih vlasti, u Beogradu svake godine broj vozila poraste za pedeset hiljada. To, očigledno, pogoršava kvalitet vazduha i dovodi do velikih saobraćajnih gužvi.

Ovom manifestacijom promoviše se pešačenje, biciklizam ali i javni gradski prevoz.

Sve je više biciklističkih staza u Beogradu, ali po standardima raznih udruženja koja promovišu biciklizam u Beogradu – sve to suviše sporo napreduje.

Evropska nedelja mobilnosti ima i jedan važan i popularan segment a to je Dan bez automobila. Prošle godine organizovan je u više od 1100 gradova sveta.

Manifestacija se obeležava od 2002. godine u Srbiji, a prošle godine je održana u dvadesetak gradova. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.