Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Posle festivala Rekonstrukcija: Novi murali u Beogradu
Murali posle Rekonstrukcije u OŠ "Kralj Petar I"
Murali posle Rekonstrukcije u OÅ  "Kralj Petar I"

Posle festivala Rekonstrukcija: Novi murali u Beogradu

Novi murali u Beogradu mogu se videti na fasadama Dorćola, kao i na zidu u dvorištu Osnovne škole „Kralj Petar I“.

Drugi Festival umetnosti na ulici – Rekonstrukcija – predstavio je stvaralaštvo četrdesetak umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi. Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili čak 22 murala.

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

Wuper (foto: Janko Počuča)
Wuper (foto: Janko Počuča)

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto „Yugo“ na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković – Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68; žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 posle „Rekonstrukcije“ ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio „Kriška“, Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste/tkinje – Bogdana Đokića – Brve.

Bogdan Đokić - Brva (foto: Ognjen Ranković)
Bogdan Đokić – Brva (foto: Ognjen Ranković)

Novi murali u OŠ „Kralj Petar I“

U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ „Kralj Petar I“.

Tim povodom, na istom mestu pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“ umetničkog kolektiva „Paint Kartel“ iz Beograda, nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Deroks (Srbija), Branko Tešević – Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste/kinje – Jobah.

Studio Kriška (foto: Ognjen Ranković)
Studio Kriška (foto: Ognjen Ranković)

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke „Udomi umetnost“ realizovane u saradnji sa platformom „F12“ iz Karlovca, i ponesu ih kući.

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ čiji su autori: Marija Konjikušić („Preoblikovani prostor/šetnja kroz predgrađe“), Ognjen Ranković („Brutal beton“) i Bojan Lacman („Disorder“), kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

Mosk (foto: Ognjen Ranković)
Mosk (foto: Ognjen Ranković)

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci/teljke učili kako se prave skice za murale.

Na festivalu je bio zastupljen i tribinski program, koji će se nastaviti i u ostatku godine u okviru platforme „Rekonstrukcija“, a koji se bavio emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika/ca. (danubeogradu.rs)

Julieta XLF (foto: Ognjen Ranković)
Julieta XLF (foto: Ognjen Ranković)
Sebas Velasco (foto: Janko Počuča)
Sebas Velasco (foto: Janko Počuča)
Weedzor (foto: Ognjen Ranković)
Weedzor (foto: Ognjen Ranković)
Xymo-Rule (foto: Janko Počuča)
Xymo-Rule (foto: Janko Počuča)
Wuper (foto: Janko Počuča)
Wuper (foto: Janko Počuča)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.