Naslovna » Izlasci » Festivali » Samit nesvrstanih: Festival skejtborda i umetnosti u Beogradu
Samit nesvrstanih: Festival skejtborda i umetnosti u Beogradu (foto: Damjan Dobrila)
Samit nesvrstanih: Festival skejtborda i umetnosti u Beogradu (foto: Damjan Dobrila)

Samit nesvrstanih: Festival skejtborda i umetnosti u Beogradu

Od 12. do 15. septembra 2019. biće održano prvo izdanje festivala skejtborda i umetnosti u Beogradu – Samit nesvrstanih.

U toku četiri dana produženog vikenda Beograd će biti mnogim skejtborderima centralno mesto na Balkanu, a najbolje daske će ujedinjeno voziti ulicama grada.

Samit nesvrstanih je pre dve godine nastao kao ulično skejt takmičenje, a prerastao je u četvorodnevni festival obogaćen izlagačkim radom, filmskim projekcijama, muzičkim programom kao i DIY i video – foto radionicama. Samit nesvrstanih je jedinstveni festival multimedijalnog sadržaja koji okuplja najbolje skejtere, umetnike i brojne goste iz Evrope i sveta.Za dž

Program traje od jutarnjih do kasnih večernjih časova na različitim lokacijama u gradu: Kvaka 22, Dom omladine Beograda, Dorćol Platz, klubovi Dim i Drugstore. Svakodnevne radionice koje počinju u podne vodiće Tomaš Šantl i Raul Žgomba (foto – video radionica) i Boldrider Crew (DIY).

Večernji program je multimedijalnog karaktera (izložbe, projekcije, muzički program) i dešava se na više gradskih lokacija (izlagači: Soy Panday, Glen Fox; filmovi: „Ye Olde Destruction“, „Indian Express“; bendovi: Sveta pseta, Ne tamo).

Centralni događaj festivala je skejt takmičenje 14. septembra; vozi se kroz grad sa fokusom na dve lokacije: Trg Slavija, Savski kej (kod Zappa barke).

Samit nesvrstanih vožnjom ulicama i trgovima Beograda vraća skejtbordingu njegov inicijalni urbani stil, a slavljenjem lepote uspešnog trika umesto individualnog pobednika vraćamo se prvobitnom sportskom duhu.

Ideja koja objedinjuje sva četiri dana Samita Nesvrstanih je da se prenese znanje, iskustvo i ljubav iz svakog segmenta skejt kulture proleterima kojima je skejt svakodnevnica, ali i da se skejt subkultura predstavi publici koja je susreće po prvi put. (danubeogradu.rs)

Festival Samit nesvsrstanih – program

Samit nesvrstanih: Lazar
Samit nesvrstanih: Lazar

Četvrtak, 12. septembar 2019.
12.00 – Kvaka 22 – Foto/video radionica
Ima za cilj unapređenje stilskih i tehničkih elemenata sket fotografija i videa učesnika radionice kroz predavanja i praktični rad. Radionicu vode: Tomaš Šantl i Raul Žgomba

Veče – Dorćol Platz – svečano otvaranje
Izložba fotografija – Soy Panday (Fra) – jedan od najistaknutijih skejtera umetnika iz ove zemlje

Projekcija filmova – Magenta Skatebords (Fra) – nezavisno udruženje skejtera koji se bave umetnošću i proizvodnjom skejt opreme

Petak, 13. septembar 2019.
12.00 – Kvaka 22 – DYI radionica – predavanje
Ima za cilj učenje osnova izgradnje skejt mesta (skejt spota) i sve što to obuhvata, kao i podsticanje angažovanosti u tzv. uradi sam akcijama. Radionicu vode: Boldrider Crew

Veče – Dom omladine Beograda – filmski program
„Ye Olde Destruction“ – Thomas Campbell (SAD)
– Dim sam (Cetinjska 15) – Izložba i projekcija uz pratnju DJ-a

Subota, 14. septembar 2019.
12.00 – Tradicionalni skup (Samit) – plato ispred Hrama Svetog Save – takmičenje
Tradicionalno okupljanje ispred Hrama Svetog Save, skejt takmičenje (pri čemu se u ocenjivanju najviše obraća pažnje na stil, brzinu i lakoću uspešno urađenog trika). Takmičenje je na ulicama i trgovima grada (Trg Slavija, Savski kej…).

Veče – Dodela nagrada – Cash For Tricks, Best Trick
– Kvaka 22 – izložba – Glen Fox (VB)
– Drugstore Beograd – muzički program (punk bendovi i DJ)

Nedelja, 15. septembar 2019.
Dan – Zvezdarska šuma – piknik
Relaksacija i razmena utisaka u mirnom ambijentu zvedarske šume uz hranu i piće.

Veče – Zvezdarska šuma – projekcija filmova – Filmstreet (Srb)

– Klub 20/44 – Svečano zatvaranje festivala – Port/Starboard

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Zanimljivo je da i kod nas imamo ovakvih manifestacija, do sada nisam čula. Super 🙂