Naslovna » Turizam » Svetski dan turizma 2019: Besplatan ulaz u objekte i radionica na Beogradskoj tvrđavi
Besplatan ulaz u objekte na Beogradskoj tvrđavi: Veliki barutni magacin (foto: Dragan Jevremović)
Besplatan ulaz u objekte na Beogradskoj tvrđavi: Veliki barutni magacin (foto: Dragan Jevremović)

Svetski dan turizma 2019: Besplatan ulaz u objekte i radionica na Beogradskoj tvrđavi

Besplatan ulaz u objekte na Beogradskoj tvrđavi biće obezbeđen u petak, 27. septembra 2019. godine povodom Svetskog dana turizma.

Takođe, u Stambol kapiji biće organizovane radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka.Za dž

Od 11.00 do 19.00 posetioci Beogradske tvrđave moći će besplatno da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

Rimski bunar je građen od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula – kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Stare mape u Stambol kapiji
Stare mape u Stambol kapiji

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu „Umetnost u bunkeru“, koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti 60-tih i 70-godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele.

U Stambol kapiji, biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da „otputuju u srednji vek“ kroz prizmu starih mapa – remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Program se realizuje u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2019. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.