Naslovna » BG svaštara » Književnost » Četiri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!
Četiri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!
Četiri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!

Četiri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!

Izdavačka kuća Kreativni centar dobila je četiri nagrade na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je završen juče.

Monografiji „Dobrosav Bob Živković“ pripale su dve nagrade:

  • Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga i
  • Nagrada ULUPUDS-a za monografiju o savremenom stvaraocu.

Zbirci pesama „Dar-mar“ autorke Dragane Mladenović sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića pripale su takođe dve nagrade:

  • Nagrada za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga i
  • Nagrada ULUPUDS-a Borisu Kuzmanoviću za najbolju ilustraciju.

O nagradama Beogradskog sajma odlučivao je stručni žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, prof. FPU (predsednik), Tijana Kojić, doc. FPU, i Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU.

U obrazloženju za Nagradu Bogdan Kršić za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga navodi se:

„Monografsko izdanje o radu ilustratora Dobrosava Boba Živkovića pojavilo se u trenutku kada poznata izdavačka kuća slavi 30 godina postojanja i u trenutku kada je veliki opus ovog autora predstavljen na izložbi u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu. Potrebno je istaći i pohvaliti ideju Kreativnog centra da jedan ovako značajan jubilej proslavi isticanjem ilustracije kao jednog veoma važnog segmenta knjige. Time ova nagrada predstavlja dvostruko priznanje.

Ova knjiga svojim obimom i likovno-grafičkom opremom na adekvatan način predstavlja veliki opus Boba Živkovića, koji je postao deo memorije mnogih generacija ljubitelja knjige. Tipografske forme, koje prate ilustracije iz knjiga i predstavljaju autorova pojašnjenja o procesu rada, stoje elegantno na strani. Deo monografije sa autobiografskim pristupom redak je u knjigama ove vrste i može poslužiti i kao edukativno štivo, posebno mladim ilustratorima. Ukupna realizacija knjige i kvalitet štampe u potpunom su skladu sa značajem jubileja izdavačke kuće Kreativni centar i Boba Živkovića kao njihovog najpoznatijeg autora“.

U obrazloženju za Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga navodi se:

„U velikom broju dečjih izdanja knjiga ‘Dar-mar’ se odmah izdvojila kao specifičan autorski primer. Koncept knjige je osmišljen tako da svaka strana predstavlja jednu vizuelnu senzaciju eklektičnog tipa. Tipografija osnovnog teksta je diskretna, iako ne umanjuje jačinu pesama, a nadopunjena je i drugim, različitim tipografskim formama, kolažnim i rukom crtanim. Slova se na taj način nadopunjuju s kolažnim ilustracijama sastavljenim od elemenata fotografije i raznolikih crteža, dajući prikazanom novo značenje. Na ramovima ilustracija prisutna je jedna nova grafička ornamentika. Sve zajedno ova knjiga svojom modernom estetikom i neobičnom simbolikom širi vizuelna saznanja dece“.

O nagradama ULUPUDS-a odlučivao je stručni žiri u sastavu David Vartabedijan (predsednik), dr Zoja Bojić i Danijela Paracki.

U obrazloženju za Nagradu ULUPUDS-a za monografiju o savremenom stvaraocu navodi se:

„Ovo izdanje, objavljeno povodom umetnikove izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu oktobra ove godine, uključuje veliki broj reprodukcija iz različitih perioda umetnikovog stvaralaštva. Ilustracije Dobrosava Boba Živkovića u monografiji su podeljene po tematskim celinama: knjiške ilustracije koje izrađuje za Kreativni centar, ilustracije za decu, karikature i fantastika, a propraćene su relevantnim citatima umetnika. Šest ozbiljnih tekstova osvetljava svaki od aspekata ovde predstavljenog umetnikovog rada“.

U obrazloženju za Nagradu ULUPUDS-a za najbolju ilustraciju navodi se:

„Duhoviti i edukativni tekst Dragane Mladenović stekao je savršeno otelovljenje i dodatno značenje zabavnim, maštovitim i mudro promišljenim ilustracijama Borisa Kuzmanovića. Kuzmanovićev likovni jezik ovde se zasniva na efektima nadslikanih kolaža, ponovljenih formi u okviru savremenih kompozicija inspirisanih zenitističkim i dadaističkim grafičkim tradicijama. Kuzmanovićeve ilustracije upućuju na pažljivo gledanje i traganje za smislom teksta, koji je posebno atraktivan za čitanje naglas“.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.