Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dve nagrade Dositejevo pero 2019 za knjige Kreativnog centra
Dve nagrade Dositejevo pero 2019 za knjige Kreativnog centra
Dve nagrade Dositejevo pero 2019 za knjige Kreativnog centra

Dve nagrade Dositejevo pero 2019 za knjige Kreativnog centra

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su prvu nagradu Dositejevo pero 2019.

Zbirka pesama „Na krilima radosti“ Simeona Marinkovića osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast, dok je knjiga „O dugmetu i sreći“ Jasminke Petrović osvojila takođe prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka „Dositej Obradović“ i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 37 naslova iz produkcije za 2018. godinu, 15 naslova za mlađi uzrast (7-11 godina) i 22 naslova za stariji uzrast (11-15 godina). U dečjem žiriju bilo je 210 učenika iz 14 beogradskih osnovnih škola.

Zoja Zlatković, član dečjeg žirija OŠ „Janko Veselinović“, Voždovac, rekla je da joj se knjiga „Na krilima radosti“ dopala „zato što je lepo ilustrovana i zato što ima mnogo lepih reči i pesmica. Ova knjiga je mnogo interesantna i predlažem je svima. Vidi se da se pesnik mnogo potrudio“.

„Knjiga Jasminke Petrović ‘O dugmetu i sreći’ podstakla me je na razmišljanje o razlikama između ljudi i o tome kako ih treba poštovati. Naučila je i mene i mnoge druge da i bez izgleda princa i princeze možeš biti lep“, rekla je Anastasija Vlahović, član dečjeg žirija OŠ „Danilo Kiš“, Voždovac.

Nagrada je dodeljena 7. oktobra 2019. godine u 12.00 u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Dositejevo pero 2019 za stvarno doživljene pričice i bespoštednu iskrenost

Dositejevo pero 2019: dobitnici nagrada
Dositejevo pero 2019: dobitnici nagrada

„Na krilima radosti“ je zbirka pesama u ediciji za mlađe osnovce „Razvigor“. Ova zbirka stihovanih, stvarno doživljenih pričica govori o onome što raduje decu. To su događaji u kojima deca istražuju, stvaraju ili savlađuju neke prepreke. Uzbuđenja koja tada osete u velikoj meri pokreću njihov razvoj i daju im krila za životni let.

Autor ove zbirke je Simeon Marinković, a knjigu je ilustrovala Evelina Daneva Rajninger.

U knjizi „O dugmetu i sreći“ jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, mešavinom topline i duhovitosti, ali ujedno i bespoštedno iskreno, Jasminka Petrović nam priča priču o tome kako jedan dečak, koji upravo ulazi u pubertet, posmatra svet i sebe u tom svetu.

Otkriva nam kako vidi svoju porodicu, školu, drugu decu, koje su mu želje i snovi i koliko pati za iskrenim prijateljstvom. Kod ovog dečaka je posebno to što je čitav taj „običan“ svet detinjstva predstavljen iz perspektive osobe koja boluje od cerebralne paralize.

Autorka posebno insistira na tome da je pred nama pre svega Jovan, dečak s velikim srcem, sa svim svojim željama i snovima, strahovima, radostima i ljubavima, a tek potom osoba sa invaliditetom. Optimizam i vedrina duha u priči ukrštaju se s velikim preprekama i na kraju ih pobeđuju Jovanovom spoznajom da živi srećnim životom i da je taj život jedan i jedinstven – njegov.