Naslovna » Izlasci » Festivali » Japansko-srpski festival filma 2019
Japansko-srpski festival filma 2019
Japansko-srpski festival filma 2019

Japansko-srpski festival filma 2019

Od 29. do 31. oktobra 2019. u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) biće održan Japansko-srpski festival filma.

Isti program biće realizovan i u Novom Sadu i Tokiju, 2. i 3. novembra. Šesti Japansko-srpski festival filma organizuju Udruženje CultCrave i Kinoteka.

Posetioci će imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja u selekciji Marka Grbe, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, a takođe će moći da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu „Stvaraoci i dela“, koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

Festival će zajedno otvoriti ovogodišnje članice žirija – Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog
programa RTS-a, i renomirana japanska glumica sa impozantnim međunarodnim iskustvom, učesnica glavnog programa 64. Kanskog festivala sa filmom „Hanezunotsuki“, Hako Ošima, čija je karijera obeležena zahtevnim ulogama u filmovima koji su preispitivali mnoge društvene fenomene.

U okviru ceremonije otvaranja u utorak 29. oktobra od 18.00 publika će videti izložbu pod nazivom „Zapisi pred san“ mlade umetnice i viteškinje TKV, kojoj je Francuska dodelila počasni orden Vitez reda umetnosti i knjževnosti, kao i butoh performans u izvođenju Marka Nektana.

Posle toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina „Čovek i mašina“ u okviru ovogodišnje tematske razrade JSFF-a, gde će govoriti: Viktor Kiš, Aleksandar Rodić, Hako Ošima i Akijoši Imazeki.

Japansko-srpski festival filma i za stvaraoce…

Drugi dan Festivala (30. oktobar) namenjen je takođe ljubiteljima filma, stvaraocima, ali i onima koji imaju interes da dublje upoznaju menaždment u medijima, primenu novih tehnologija u stvaralačkom procesu, kao i budućnost filma. Set aktivnosti počeće sa „Oracle media samitom“, koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija, Ognjen Petković.

Umetnički program istog dana počeće u 18.00, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa tokijskog Politehničkog univerziteta, Takajame Rjuićija (Nitrat), dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije“.

U atrijumu Jugoslovenske kinoteke TKV, autorka izložbe „Zapisi pred san“, održaće otvoreni performans „Proces stvaranja“, dok će Novi Sad kao prestonica kulture 2021. doneti diskusiju sa predstavnikom Fondacije NS2021 o kontaktu japanske i srpske kulture kroz njihovu platformu.

Ovaj intenzivan i sadržajan dan zatvoriće takmičarski filmski blok od 20.00.

Poslednjeg dana Festivala (31. oktobar) posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i o iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture. Posle toga, organizatori su pripremili novu programsku celinu za ovu godinu – JSFF revijalnu međunarodnu selekciju, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela“.

Treba napomenuti da su animirani filmovi najprisutniji u ovom bloku i da dodiruju aktuelna pitanja modernog sveta kroz satiru i pozitivnu kritiku.

Pre proglašenja pobednika biće prikazan i poslednji takmičarski blok, kao i tribina „Autor i delo“, koju će obeležiti autentični gosti, veterani i prijatelji JSFF-a (TKV, Akijoši Imazeki, Jasmina Sanader i Mihajlo Dragaš). Nagradu će uručiti predstavnici srpskog i japanskog žirija uz podršku JSFF tima.

Cena ulaznica po danu je 200 dinara, dok će izložba „Zapisi pred san“, performans „Proces stvaranja“ i radionica „Izazivanje kreacije“ biti otvoreni za posetioce.

Na OVOM LINKU pogledajte detaljan program festivala i druge korisne informacije. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Program Japansko Srpskog filma je na vaÅ¡em linku sjaajnoo napisan…..za sve one koji dobro znaju Japanski…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.