Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Zlatko Vasić – Šumski derbi
Kreativni centar: Zlatko Vasić - Šumski derbi
Kreativni centar: Zlatko Vasić - Šumski derbi

Kreativni centar: Zlatko Vasić – Šumski derbi

Knjigu za decu stariju od devet godina, „Šumski derbi„, napisao je Zlatko Vasić, ilustrovao Mladen Anđelković, a objavio Kreativni centar.

Zlatozrak, Svilac, Tajna, General i brojni drugi stanovnici Dubokog jendeka našli su se pred velikim problemom. Da bi sačuvali svoju šumu, pristali su na opkladu – na to da odigraju fudbalsku utakmicu s gradskim drvosečama.

Uz pomoć lugara Vukadina i miša zvanog Gricko Milirod, čuvenog fudbalskog trenera, daće sve od sebe da naprave pravi fudbalski tim. U ovu utakmicu domaćini će ući spremni da ostave svoje srce na terenu. Ulog je veliki, a oni imaju samo jednu šansu.

Ako izgube utakmicu, izgubiće svoj dom…

Autor Zlatko Vasić predstavio se našoj čitalačkoj publici 2017. godine debitantskim romanom „Čudesno putovanje“.

Ta divna knjiga, koja govori o avanturama neobičnog književnog junaka, dobila je dve nagrade: prestižnu Nagradu Neven za najbolju knjigu za decu u oblasti beletristike i nagradu Dečje kritike Dositejevo pero, a njenu vrednost potvrdilo je i to što je uvrštena u dopunski izbor domaće lektire za učenike četvrtog razreda osnovne škole.

Svojim novim romanom, pod naslovom „Šumski derbi„, Zlatko Vasić nam još jednom – sada već u prepoznatljivom maniru – donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja.

Poput vojvođanskog putića koji je u prvom romanu „oživeo“ i otisnuo se iz svog dvorišta u svet, u ovoj knjizi pred našim očima oživeće stabla Dubokog jendeka u borbi za svoj dom. Nevolju u njihov kraj doneće drvoseče pretnjom da će poseći šumu po nalogu iz grada.

Jedini način da se odbrane jeste da pristanu na fudbalsku utakmicu, odnosno opkladu s drvosečama, u kojoj će pobednik dobiti Duboki jendek. Simpatični junaci ove priče, tim Tri zvezde, uz pomoć lugara i stanovnika šume, hrabro će se suočiti s brojnim preprekama na tom putu.Kreativni centar: Zlatko Vasić - Šumski derbi

Naučiće da je fudbal igra za koju su potrebne spretne noge, pametna glava, ali i veliko srce čitavog tima koje zajednički kuca za istu stvar – a to je odbrana doma.

Ilustrovanje romana „Šumski derbi“ predstavljalo je pravi izazov za Mladena Anđelkovića, ali je on svojim sjajnim ilustracijama uspeo da nam približi likove neobičnih fudbalera i dočara atmosferu tog uzbudljivog derbija.

Zanimljiv zaplet isprepletan humorom, zabavni junaci i divni opisi prirode predstavljaće pravo uživanje i za ljubitelje dobre knjige i za ljubitelje fudbala.

Prema zamisli autora Zlatka Vasića, Šumski derbi je drugi od tri planirana „zelena romana“, u kojima je priroda u prvom planu. Ako se u vidu imaju aktuelni trenutak i pokreti ljudi širom sveta koji govore o važnosti održivog razvoja i očuvanja prirode, ove knjige predstavljaju najbolji mogući doprinos toj ideji i želji da se sačuva zelena planeta za generacije koje dolaze.

Zlatko Vasić – ukratko

Zlatko Vasić je zaposlen u Kulturnom centru Apatin na mestu urednika književnog programa. Piše poeziju i prozu, a radove je objavio u više od trideset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena.

Objavio je dve zbirke pesama i roman za odrasle i dobio brojne književne nagrade i priznanja.

Ideju za svoj prvi roman za decu „Čudesno putovanje“, koji je objavio Kreativni centar, dobio je na osnovu priče koju je pred spavanje pričao svome sinu Strahinji.