Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Pobednik – demontiran i odvezen sa Kalemegdana
Pobednik na zasluženom odmoru (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)
Pobednik na zasluženom odmoru (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)

Pobednik – demontiran i odvezen sa Kalemegdana

Bronzana figura spomenika „Pobednik“ danas je uspešno spuštena sa postamenta i odvezena na restauraciju. Demontaža je izvedena po planu. 

„Pobednik“ je spušten na odgovarajuće vozilo sa pripremljenom mekom podlogom od džakova sa peskom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda organizovao je prezentaciju skulpture na Carigradskom drumu u parku Kalemegdan, kako bi što više zainteresovanih građana moglo da prisustvuje ovom istorijskom događaju.

Posle toga, posle 15.00, odvezen je u radionicu dr Zorana Kuzmanovića, gde će se obaviti radovi na njenoj konzervaciji i restauraciji.

Na osnovu projektne dokumentacije, radovi na „Pobedniku“ izvode se planiranom dinamikom.

„Pobednik“ na jačim temeljima

Restauracija spomenika "Pobednik": Skidanje bronzane figure (foto: Predrag Mitić / Grad Beograd)
Restauracija spomenika „Pobednik“: Skidanje bronzane figure (foto: Predrag Mitić / Grad Beograd)

„Do sada su izvedeni radovi u skladu sa projektom konstrukcije koji je izradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Formiran je radni plato oko spomenika kako bi se sprečila oštećenja kamene obloge, dok je na delu uz sam spomenik pažljivo uklonjen deo kamene obloge, kao i betonska podloga.

Zatim je izvedena sanacija temelja spomenika. Ovi radovi su obavljeni kako bi se zaustavilo neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu, a posle toga je postavljena prostorna, cevasta skela, koja se oslanja na prethodno izbetoniranu naglavnu gredu, bez oslanjanja na bilo koji deo postolja ili figure.

Po postavljanju skele izvršeno je endoskopsko snimanje unutrašnjosti figure kroz već postojeće rupe od metaka. Ovim snimanjem je utvrđeno da se u obe noge nalaze čelične sajle kojom se figura ankerovala za stub“, objavili su nadležni u Zavodu za zaštitu spomenika.

Spomenik „Pobednik“ inače se nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine, a takođe se nalazi u okviru spomenika kulture „Beogradska tvrđava“ i uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda će u narednom periodu izdati saopštenje o poseti ateljeu dr Zorana Kuzmanovića i medijskom danu koji će biti upriličen kako bi se bliže predstavili radovi na samoj skulpturi. (Beoinfo / danubeogradu.rs)