Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Velike izložbe u Beču u 2020.
Izložbe u Beču: John Baldessari - Betovenova truba (sa uvom) Opus # 133, 2007 © John Baldessari / Timo Ohler
Izložbe u Beču: John Baldessari - Betovenova truba (sa uvom) Opus # 133, 2007 © John Baldessari / Timo Ohler

Velike izložbe u Beču u 2020.

Muzeji ili izložbe u Beču? Među više od 100 muzeja u carskom gradu nešto će se naći i za vas. Predstavljamo izložbe koje se već spremaju.

The Cindy Sherman Effect

U galeriji „Bank Austria Kunstforum Wien“ sprema se izložba „The Cindy Sherman Effect. Identitet i transformacija u savremenoj umetnosti“. Američka umetnica Sindi Šerman ikona inscenirane fotografije i umetničke igre uloga biće u centru pažnje izložbe u bečkom Kunstforumu.

Na osnovu dela Šermanove i savremenih umetnika izvođenje „The Cindy Sherman Effect“ istražuje teme kao što su dekonstrukcija portreta, kulturne i prema polu određene i seksualne stereotipe, kao i konstrukcija i fikcija identiteta.

Izložba će biti otvorena od 29. januara do 21. juna 2020. (www.kunstforumwien.at)

Izlžba posvećena Vilhelmu Lajblu

Jednom od najznačajnijih predstavnika realizma u Evropi, nemačkom slikaru Vilhelmu Lajblu (1844-1900) biće posvećena izložba u bečkoj Albertini. U fokusu Lajblovih dela stoji neulepšana predstava čoveka. On se nije rukovodio činjenicom da je model lep, već da bude „dobro viđen“.

Izložba sa pozajmljenim eksponatima iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Švajcarske i SAD nastala je u saradnji sa švajcarskim muzejom „Kunsthaus Cirih“ i može se videti od 31. januara do 10. maja 2020. (www.albertina.at)

Herbert Brandl u Beču

Sa svojim slikama velikog formata Herbert Brandl se ubraja među najuspešnije austrijske slikare današnjice. Muzej „Belvedere 21“ predstavlja krajem januara 2020. godine Brandlov opus sa težištem na radovima stvaranim prethodne dve decenije do dela koja je umetnik specijalno uradio za ovu izložbu.

Izložba će biti postavljena od 31. januara do 24. maja 2020. (www.belvedere21.at)

U čast van Betovena

Sa jednim potpuno neobičnim omažem bečki Umetničko-istorijski muzej izražava priznanje velikom umetniku Ludvigu van Betovenu (1770-1827) čiji se 250. rođendan 2020. godine obeležava na više lokacija u Beču.

U okviru izložbe biće predstavljene slike, grafike, skulpture i izvođen performans na temu Betovena, njegove ličnosti i muzike. Betovenova muzika neće se samo slušati, već i gledati.

U Beču od 25. marta do 6. septembra 2020. (www.khm.at)

Warhol Exibits a glittering alternative

Andy Warhol: In the Bottom of My Garden, ca. 1956, 2013 © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./Licensed by Bildrecht, Wien, 2018/ Haydar
Andy Warhol: In the Bottom of My Garden, ca. 1956, 2013 © The Andy Warhol
Foundation for the Visual Arts, Inc./Licensed by Bildrecht, Wien, 2018/ Haydar

Od 1. maja 2020. godine bečki Muzej moderne umetnosti (MUMOK) bavi se u okviru dve izložbe fenomenom Endija Vorhola. Sa radovima koji nisu ranije izlagani muzej zaviruje iza fasade svetske ikone pop-umetnosti i iznova otkriva Vorholove veštine kustosa i umetnika instalacija.

Izložba „Warhol Exibits a glittering alternative“ prikazuje javni imidž umetnika i približava do sada nerasvetljene aspekte Vorholovog univerzuma. Dve strane njegove ličnosti – jedna, mnogo citirana inscenirana i druga od strane javnosti sakrivena strana ličnosti biće predstavljene na dva nivoa.

Istovremeno bečki MUMOK prikazuje i izložbu „Raid The Icebox!“ koja predstavlja jedan od najranijih primera izložbe koju je organizovao umetnik, a koja je održana 1969/70. godine u Muzeju umetnosti u Roud Ajlandu.

Posetite zbog Vorhola Beč od 1. maja do 6. septembra 2020. (www.mumok.at)

(EuroComm)