Naslovna » Izlasci » Festivali » Studio Centar: Angažman fest u Domu omladine Beograda
Studio Centar: Angažman fest u Domu omladine Beograda
Studio Centar: Angažman fest u Domu omladine Beograda

Studio Centar: Angažman fest u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda i Studio Centar, organizuju prvi festival edukativnih predstava za mladu publiku – Angažman fest.

Pozorišni festival će biti održan u Domu omladine Beograda od 13. do 17. novembra 2019. godine.

U okviru glavnog programa biće izvedeno, u večernjim terminima pet pozorišnih predstava, koje se bave različitim društveno angažovanim temama namenjenih mladima i jedna matine predstava za decu koja se bavi problemom internet i vršnjačkog nasilja.

Pored pozorišnih predstava, u okviru festivala biće održane i dve tribine, kao i tri pozorišne radionice, namenjene srednjoškolcima.

»»» Intervju sa glumcem i direktorom Angažman festa, Nenadom Radovićem, pročitajte na OVOM LINKU!

Angažman fest je zamišljen kao prvi pozorišni festival angažovanih i edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku. Tokom pet radnih dana, učenici osnovnih i srednjih škola ispratiće najbolje edukativne i angažovane pozorišne predstave iz Beograda i Srbije.

Cilj ovog projekta je pružanje vidljivosti angažovanom teatru, edukacija tinejdžera i približavanje važnih tema mladima, na način koji im približava često nepristupačan i stran medij pozorišta.

Angažman fest je namenjen deci završnih razreda osnovnih i učenicima srednjih škola, odnosno uzrastu od 12 do 19 godina.

Angažman fest – glavni program

Studio Centar: Angažman fest u Domu omladine Beograda

Sreda, 13. novembar 2019. (20.00)
35 KALORIJA BEZ ŠEĆERA
Po knjizi Jasminke Petrović; predstava o problemu ishrane i anoreksije među mladima
Studio Centar, Beograd
Suočeni sa nerealističnim standardima lepote sa kojima se suočavaju u pop kulturi, mladi ljudi, posebno devojčice, prilikom odrastanja često sebe dovode do ozbiljnih poremećaja ishrane kao što je anoreksija. Kod nas, se poslednjih godina beleži sve veći porast ove smrtne bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Četvrtak, 14. novembar 2019. (20.00)
SVI SMO PRIČE, KOJA JE TVOJA
Autorski projekat; predstava o odrastanju i sazrevanju
Studio BIS, Beograd
Često se desi kad prođemo pored prosjaka, kada pogledamo u nečiji prozor ili čujemo delić razgovora u mimohodu, kad nađemo nečije odbačene stvari na ulici… da zastanemo i pomislimo – kakva li se priča krije iza toga? Ovaj originalan dramski tekst nastao je kroz radioničarski rad sa mladim glumcima, u kom oni preispituju svoje priče i priče svojih vršnjaka, sa svim usponima i padovima, evocirajući sećanja na to ko su nekada bili, šta su želeli da budu, i shvatanja o tome ko su sada. Zajedno sa publikom, zapitaće se da li su izneverili sebe, ili su ostali dosledni svojim izborima do kraja.

Petak, 15. novembar 2019. (20.00)
INDIGO
Autorski projekat; predstava o vršnjačkoj, porodičnoj i sistemskoj neshvaćenosti i nerazumevanju
CEKOM, Zrenjanin
Кo su ljudi koji se ne ponašaju u skladu sa nametnutim društvenim normama i čime je posut njihov životni put? Da li roditeljska podrška ima realan ugao gledanja, ili su i njihove reakcije proizašle iz prethodnog životnog učenja? Кako obrazovni sistem utiče na decu koja teže ka nečem što odstupa od osmišljenog i serviranog? Zašto nemaju podršku i kakav je njihov odgovor na negativne vršnjačke reakcije? Ovo je predstava koja je eksperiment o eksperimentu. O ljudskoj potrebi da stvari budu sistematizovane i ukalupljene, bez prostora za slobodu, kreativno i kritičko mišljenje. Isprovocirani realnim iskustvima mladih učesnika u predstavi, kao polaznom tačkom procesa, nastala je priča o životu jednog dečaka. Dečaka na margini, dečaka koji je društveno neprihvatljiv i nevidljiv. Dečaka koji je samo želeo da živi i da veruje u ono što živi.

Subota, 16. novembar 2019. (20.00)
MRTVO MORE ZA POČETNIKE
Radoje Domanović, Jasminka Petrović; predstava o sukobu narodskog duha, postavljenih principa i životne energije mladih
Gimnazijalac, Lebane
Predstava je rađena po motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovetke „Mrtvo more“ Radoja Domanovića. Sukob duha palanke i životvorne energije polazna je osnova za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirali smo mesta u kojima duh palanke bivstvuje. Autorski tim se pozabavio tezom da palanka od pamtiveka oponaša pozorište – ona režira, glumi, određuje scenografiju, kostime – i od toga napravio pozorišnu predstavu.

Nedelja, 17. novembar 2019. (20.00)
REČI OD KAMENA
Autorski projekat; mjuzikl o vršnjačkom i internet nasilju
Hleb Teatar, Beograd
Kroz sat vremena uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja. U saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“, Hleb teatar potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi. Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

Prateći program
U okviru pratećeg programa, biće odigrana matine predstava „Game„, podgoričkog dečijeg pozorišnog studija „Arlekin“, za decu urasta od 10 do 13 godina u subotu, 16. novembra od 12.00.

Predstava se bavi problemom vršnjačkog nasilja i zloupotrebe interneta kod dece.

Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na svim Ticket prodajnim mestima, kao i online, putem sajta: tickets.rs. Cena pojedinačne ulaznice na blagajni iznosi: 500 dinara, dok je za organizovane i školske posete obezbeđen dodatni popust.

Pre početka i nakon završetka festivala, 7. novembra, odnosno 25. novembra od 18.00 u Domu omladine Beograda biće održane dve tribine, od kojih će se jedna baviti implementacijom pozorišnih umetnosti u formalni sistem obrazovanja i vaspitanja, dok će druga tribina obrađivati temu medija i društvene devijacije, odnosno uticaj medijskog sadržaja na razvoj ili prevenciju određenih društvenih devijantnih ponašanja kod mladih.

Tokom trajanja festivala, u prostorijama Studio Centra na Vračaru, biće održane i tri edukativne pozorišne radionice, u kojima će učestvovati učenici beogradskih srednjih škola, koji će imati priliku da se online prijave za učešće. (danubeogradu.rs)