Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč nastoji da postane najdigitalizovaniji evropski grad
Beč nastoji da postane najdigitalizovaniji evropski grad (foto: Eurocomm-PR/Regina Hügli)
Beč nastoji da postane najdigitalizovaniji evropski grad (foto: Eurocomm-PR/Regina Hügli)

Beč nastoji da postane najdigitalizovaniji evropski grad

Grad Beč je nedavno u gradskoj većnici predstavio prve rezultate projekta „Digitalna agenda 2025“ koji je zaključen 26. septembra 2019.

Do sada su u digitalizaciji Beča izvršeni sledeći koraci…

U školama i vrtićima deca koriste interaktivna didaktička pomagala kao što je robot Digi Box. U pitanju je digitalni robot u obliku pčelice. Iako je otpočeo kao mali projekat sa nabavkom samo 25 robota-pčelica, Digi Box će uskoro biti proširen na 228 bečkih škola i 350 vrtića. Robot može da se kreće po različitim podlogama, a dugmići na „leđima“ robota-pčelice služe za programiranje i pamte do 40 naredbi. Dok njim rukuju, deca se ne uče samo programiranju, nego i analitičkom razmišljanju, prostornoj orijentaciji i rešavanju problema.

Digitalizacija se uspešno sprovodi u srednjim školama kroz nove predmete i smerove koji učenicima pružaju mogućnost da razviju postojeće kompjuterske veštine. Trgovačke škole sada imaju dodatni predmet o digitalnim uslugama.

U saradnji sa gradom, bečke IT-firme nude praksu za obrazovni profil Razvoj aplikacija. Do sada je praksu završilo 70 učenika, a u budućnosti se očekuje ukupno 200 novih polaznika.

Takođe, bečki Fond za subvencionisanje radnika je organizovao program Digi-Winner kojim se starijim nezaposlenim licima nudi obuka i usavršavanje u programiranju u visini do pet hiljada evra. Beč je za ovaj program izdvojio sredstva u visini od 3,5 miliona evra.

Kako bi se regulisao saobraćaj i smanjile gužve, glavni grad Austrije je postavio i umrežio pametne semafore koji su opremljeni senzorima za vremenske uslove.

Takođe, Beč razvija pametnu poljoprivredu i radi na jačanju digitalizacije finansirajući pojedinačne projekte u visini do 400 hiljada evra.

Digitalna agenda“ je neka vrsta radnog dokumenta koji se neprestano dopunjuje, evaluira i služi za pregled aktuelnih bečkih projekata. Jedno od osnovnih načela digitalne agende je Grad kao usluga tj. grad koji služi građanima kao digitalna platforma i doprinosi boljem kvalitetu života. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.