Naslovna » Izlasci » Akcije » Beograd: Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2020
Beograd: Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2020
Beograd: Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2020 - za decu i odrasle

Beograd: Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2020

Tokom vikenda, 18. i 19. januara 2020, na nekoliko mesta u Beogradu biće organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, za odrasle ali i za decu.

Ranije smo najavili plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, kao i u Zemunu i Dorćolu.

Plivanje za Časnik krst kod Kule Nebojša

U organizaciji Kraljevskog reda vitezova, 18. januara 2020, kod Kule Nebojša na Beogradskoj tvrđavi biće održano plivanje za Časni krst, saopšteno je iz JP „Beogradska tvrđava“.

Učesnici će prisustvovati liturgiji u Crkvi Ružici, posle čega će uslediti prigodan kulturno-umetnički i viteški program. Program će početi u 11.30 kod restorana „Sweet House“, u neposrednoj blizini Kule Nebojša, dok će plivanje za Časni krst početi u 12.00.

Plivanje se održava petu godinu zaredom kod Kule Nebojša, uz blagoslov patrijarha Irineja, a prijavljeni učesnici plivaće simbolična 33 metra (33 Hristove godine).

Ulaz u Kulu Nebojša biće besplatan za sve posetioce do 17.00.

Plivanje za časni krst po sedmi put u Obrenovcu

U nedelju, 19. januara 2020, bogojavljensko plivanje biće organizovano na Savi, kod Kajak kanu kluba na Zabrežju. Izdržljivost će od 12.00 na Bogojavljenje odmeriti 33 plivača.

Kada prođu zdravstveni pregledi, plivači će morati da preplivaju stazu dugu 33 metra.

Organizatori su Crkvena opština Obrenovac i GO Obrenovac.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ove godine, u okviru manifestacije, po drugi put će biti održana i litija kroz Zabrežje. Litija će krenuti od temelja novog hrama Prepodobne Anastasije Srpske od 11.30 (Ulica Ace Simovića), preko Radničke, pa Ulicom Prote Mateje Nenadovića do mesta održavanja takmičenja. U 11.40 počinje kulturno-umetnički program, predstavljanje i blagosiljane takmičara, kao i liturgija.

Grocka

Na Dunavskom keju u Grockoj, po osmi put će biti održano plivanje za Časni krst u sklopu obeležavanja Bogojavljenja.

Tradicionalna litija kreće posle 11.00 iz porte hrama Svete Trojice, a plivanje će početi oko 11.45.

Plivanje za Časni krst za decu na Tašu

Postoje različiti načini da đaci nauče nešto o tradiciji i svojoj veri. Pored pohađanja verske nastave, učestvovanje u vannastavnim aktivnostima koje ona nudi jedan je od tih načina.

Veoma lep događaj, koji polako postaje tradicija, jeste plivanje za Časni krst za decu na zatvorenim bazenima u organizaciji Kancelarije za versku nastavu AEM Beogradsko-karlovačke, uz saradnju sa Sportskim savezom Beograda.

Deca će za Časni krst plivati na Krstovdan – 18. januara. Kao i prošle godine, domaćin je bazen Tašmajdan, a početak je zakazan za 10.00. Dečaci i devojčice plivaće odvojeno, i to u dve kategorije: mlađi školski uzrast (od 1. do 4. razreda) i stariji uzrast (od 5. do 8. razreda).

Skup će otvoriti visoki predstavnici crkve, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i Sportskog saveza Beograda. Podršku i pomoć u realizaciji pružiće Sportski centar Tašmajdan i Vaterpolo klub Taš.

Ove godine 51 škola prijavila je svoje učenike za učešće, a odazvali su se đaci i škole sa svih beogradskih opština. Prve godine za Časni krst plivalo je oko 70 dece iz 33 beogradske škole, a prošle godine učestvovalo je više od 150 dece iz 47 škola. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.