Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » BESPLATNO: Dani opere na Kolarcu – Pobeda koja znači!
BESPLATNO: Dani opere na Kolarcu - Pobeda koja znači!
BESPLATNO: Dani opere na Kolarcu - Pobeda koja znači!

BESPLATNO: Dani opere na Kolarcu – Pobeda koja znači!

Besplatni Dani opere pod sloganom „Pobeda koja znači„, biće održani u Zadužbini Ilije M. Kolarca od četvrtka, 23. do nedelje, 26. januara 2020.

Povod za ovaj praznik ljubitelja opere je međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, iza koga stoji organizacija Kulturni element.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire, a ove godine se održava sedamnaesti put po redu. Ovo takmičenje je zbog svog renomea poznato u regionu i šire i zbog toga ne čudi da će se na ovogodišnjem takmičenju beogradskoj publici predstaviti više od 100 mladih solo pevača iz desetak zemalja (Nemačka, Srbija, Grčka, Hrvatska, Turska i dr).ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Glavna nagrada, za koju će se boriti učesnici, prestižni je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, ali i finansijska nagrada. Pored toga, organizatori su pripremili još iznenađenja, kao i najznačajniji obim nagrada.

Dani opere počinju od najmlađih…

Prvi dani takmičenja započinju predstavljanjem najmlađih kategorija. Prvog dana takmičenja u Muzičkoj galeriji od 11.00 do 18.00 nastupaće takmičari iz Pretkategorije A i Pretkategorije B. Drugi dan započinje nastupom umetnika iz Prve i Duge kategorije.

Žiri koji će ocenjivati ove kategorije čine profesori i istaknuti operski umetnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije: Sanja Erceg Vrekalo, Jerica Rudolf i Katarina Simonović Ivanković.

Treći dan najbogatiji je po svom rasporedu. Samo ovog dana, predstaviće se skoro 50 takmičara. Preko nastavka II kategorije, do I etape najstarijih kategorija predviđenih za profesionalne muzičare do 32. godine.

Poslednjeg dana u nedelju, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine publika će biti u prilici da isprati veliko finale takmičenja i proglašenje pobednika.

Žiri za starije kategorije, predstavljaju izuzetni umetnici, koji neprestano razvijaju svoje operske karijere. Među njima su: Marija Temeši (Mađarska), Dragana Radaković (Srbija), Pia Brodnik (Slovenija), Berislav Jerković (Hrvatska) i Željka Milanović (Srbija).

Sve dok traju Dani opere na Kolarcu, ulaz je slobodan, a sve informacije o rasporedu i nastupima takmičara dostupne su OVDE. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Divno!!! Napokon jedno gospodsko kulturno dešavanje