Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Digitalizacija Prirodnjačkog muzeja u Beču
Digitalizacija Prirodnjačkog muzeja u Beču (foto: Prodeinotherium bavaricum. Češka. 16 miliona godina © NHM Wien)
Digitalizacija Prirodnjačkog muzeja u Beču (foto: Prodeinotherium bavaricum. Češka. 16 miliona godina © NHM Wien)

Digitalizacija Prirodnjačkog muzeja u Beču

Jedna od najvažnijih istraživačkih institucija Austrije, Prirodnjački muzej u Beču, započela je sistemsku digitalizaciju svoje zbirke.

Prirodnjački muzej u Beču sadrži oko 30 miliona izložbenih predmeta o kojima se brine 60 različitih naučnika iz oblasti geologije, paleontologije, antropologije i bioloških nauka. U prethodne tri godine su u okviru projekta digitalizacije Prirodnjačkog muzeja ukupno 22 zaposlena radila na katalogizaciji ove velike zbirke. Trenutno se digitalizuje tek njen prvi deo.

U katalog su, pored spisa, slika i herbarijuma, uključeni brojni predmeti poput insekata, dermoplastike, skeleta i minerala. Takođe, publici i zainteresovanoj naučnoj javnosti biće predstavljeni i predmeti koji su se do sada nalazili u magacinima i arhivskim prostorijama.

Izbor predmeta koji je do sada dostupan možete da pogledate OVDE.

Navedena stranica prikazuje 1011 različitih predmeta sa informacijama i 128 tematskih kategorija iz devet odeljenja. Ovaj izbor svedoči o sveobuhvatnosti muzejske zbirke i raznovrsnosti naučnih metoda kojima se u Prirodnjačkom muzeju koriste.

Pored prikazivanja zbirke javnosti, njena digitalizacija i pristup podacima sa svake tačke na planeti su relevantni za dalje naučno istraživanje i protok informacija. Time se olakšava interno i eksterno istraživanje, ažuriraju podaci i povezuju sa međunarodnim platformama i njihovim zbirkama kao što je Europeana ili globalna baza podataka za razmenu informacija o biodiverzitetu – GBIF (Global Biodiversity Information Facility).

Prirodnjački muzej u Beču je 1765. godine osnovao Franc I, suprug Marije Tereze. Muzej ima 39 galerija koje sadrže najvažniju kolekciju prirodne istorije Austrije. Ulaznica za muzej iznosi 12, a za studente i druge kategorije 7 evra.

Za sve mlađe od 19 godina ulaz je besplatan. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.