Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2020
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2020
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2020

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2020

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se i u Srbiji od 20. do 26. januara 2020. godine.

U cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda, osnovna poruka nedelje je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“.

Iako je ovo maligno oboljenje preventabilno i izlečivo ukoliko se otkrije na vreme, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi kada je reč o obolevanju od raka grlića materice. Takođe, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, po poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, Ministarstvom zdravlja, Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija, i studentskim parlamenitma fakulteta Beogradskog Univerziteta (Elektrotehnički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka), kao i srednjim medicinskim školama u Beogradu (Medicinska škola „Beograd“, Medicinska škola – Zvezdara), organizuje edukativne i zdravstveno-promotivne aktivnosti koje će trajati tokom cele nedelje.

Cilj ovih aktivnosti je podizanje svesti o značaju redovnih preventivnih pregleda.

U Beogradu će, u znak podrške kampanji tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija i most na Adi.

Rak grlića materice – jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja

I pored dokazanih mera prevencije rak grlića materice u našoj zemlji već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji.

Imajući u vidu da svake godine, oko 1.300 žena oboli i približno 500 izgubi život, ne iznenađuje podatak da se naša zemlja nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti. Upravo zato, neophodno je istaći značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije.

Po podacima Populacionog registra za rak, na području grada Beograda preko 8.800 žena živi sa ovom bolešću, dok svake godine od nje umre oko 100 naših sugrađanki. Samo u toku 2018. godine registrovano je 167 novih slučajeva bolesti.

Iako je najveći broj obolelih žena iz starosne grupe 40-59 godina, poslednjih godina primetno je povećanje broja slučajeva u mlađoj populaciji, upravo u generativnom dobu od 15-49 godina.

Jedan od razloga velike smrtnosti od ovog oboljenja u našoj populaciji jeste i činjenica da je u prvoj fazi ova bolest uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo 2/3 žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha. Tada samo lečenje postaje teško i neizvesno, i pored operativnog zahvata zahteva primenu agresivne radioterapije, što dovodi do značajnog produženja lečenja i različitih komplikacija, a sve to značajno povećava troškove i umanjuje šanse za izlečenje.

Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.