Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2020 otvara film „Otac“ Srdana Golubovića
FEST 2020 otvara film "Otac" Srdana Golubovića (foto: Dušan Milenković)
FEST 2020 otvara film "Otac" Srdana Golubovića (foto: Dušan Milenković)

FEST 2020 otvara film „Otac“ Srdana Golubovića

FEST 2020, u organizaciji CEBEF-a, koji će se održati od 28. februara do 8. marta 2020. otvoriće film „Otac“ Srdana Golubovića u Sava centru.

Svečano zatvaranje obeležiće čuveni holivudski glumac Džon Malkovič koji će izvesti muzičko-scenski performans „Muzički kritičar“ u Kombank dvorani.

Organizatori su otkrili da će, pored Malkoviča, laureti nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti i Kosta Gavras i jedna od najvećih glumica s ovih prostora – Mira Banjac.

Fest, 48. po redu, biće u znaku legendarnog glumca Bekima Fehmijua, koji je preminuo pre deset godina, a u skladu s tim omažom je i ovogodišnji slogan „Skupljači emocija„.

FEST 2020: 96 premijernih filmova

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić priredio je 96 premijernih filmova svrstanih u različite programe: Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus Fest, Gala, Fest klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i Fest fokus van konkurencije.

Pantelić je najavio da će se za nagrade takmičiti 20 filmova iz čitavog sveta, uključujući Srbiju, a o njima će odlučivati petočlani žiri: slovenački glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca.

Oni će odlučivati o nagradama za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, kao i najbolji debi.

– Ono što zasigurno ne dominira u izuzetno jaki autorskim filmovima jeste optimizam, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro… Junaci filmova Glavnog programa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih – kazao je Pantelić.

Umetnički direktor skrenuo je pažnju i na novi program – FEST Fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

– Ovi filmovi, kao i uostalom većina na Festu, ali možda ovi malo izraženije i snažnije, odišu hrabrošću, smelošću, neretko sirovošću ali uvek udarajući pravo u metu – rekao je Pantelić.

FEST 2020: Polanski, Egojan, Istvud, Džarmuš…

FEST 2020 - najava: Jugoslav Pantelić (foto: Dušan Milenković)
FEST 2020 – najava: Jugoslav Pantelić (foto: Dušan Milenković)

Festivalski program Gala nudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog i mnoge druge.

Među njima su i oni nominovani za Oskara i slična priznanja poput „Jojo Rabbit„, „The Lighthouse„, „Corpus Christi„, „Late Night„…

Kako je Pantelić istakao u programu van konkurencije naći će se filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija „Tajkun“ Miše Terzića, kao i televizijski film RTS „Proleće na poslednjem jezeru„.

Program Klasika ove godine između ostalog biće posvećem nedavno preminuloj divi glumišta Nedi Arnerić.

– Kuriozitet je da će u okviru ovog programa biti predstavljena publici i finalna verzija čuvene „Apokalipse danas“ Fransisa Forda Kopole – najavio je Pantelić.

Gosti festivala kako su organizatori otkrili biće brojni, a među već navedenim naći će se i glumac Kristos Lulis, Milčo Mančevski, Ougust Dil, Atom Egojan, Mirjana Joković, Goran Bogdan

U program van konkurencije tokom poslednjih dana ušao je i film Kristijana Pujua „Malmkrog“ koji će biti prikazan na Berlinalu pre Festa.

FEST 2020: prošlost i tradicija, ali i budućnost

Predsednik Odbora i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je da je u stvaranju ovogodišnjeg Festa učestvovao Odbor (Miloš Đukelić, Dragan Karadžić, Dragan Jeličić, Damir Handanović) koji je na njemu radio čitave godine.

– Možda glavna promena ovogodišnjeg festivala je što smo sjedinili sve u jedan takmičarski program te će se srpski filmovi naći uz najveće svetske hitove. Pod krovovima Sava centra i Kombank dvorane susrešće se prošlost i tradicija na kojoj počiva Fest, ali i budućnost za koju postavljamo kvalitetne temelje – najavio je Karl.

Za ovogodišnji festival Grad je izdvojio 35 miliona dinara, a Cebef će aplicirati kod Ministarstva kulture i informisanja sa devet miliona dinara.

Član Odbora Miloš Đukelić govorio je o sloganu koji „predstavalja emocije koje i autori i publika skupljaju nakon filmova“, a takođe izrazio veliko zadovoljstvo što je na plakatu „najveći umetnik čiji se doprinos kinematografiji oseća i danas“.

Zanimljivo je da će muzički performans Džona Malkoviča biti uz muziku Alekseja Igudesmana, koji je poznat po svojim neobičnim obradama i izvođenjima velikih kompozitora poput Mocarta, Betovena, Šopena…

FEST 2020: karte

Karte za 48. Fest biće puštene u prodaju 25. januara na blagajnama svih dvorana, kao i online.

Prvih sedam dana prodaje predviđeno je 10% na komplete karata i online. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.