Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2020: počasni gosti, filmovi nominovani za Oskara, sećanja…
48. Međunarodni filmski festival - FEST 2020
48. Međunarodni filmski festival - FEST 2020: plakat

FEST 2020: počasni gosti, filmovi nominovani za Oskara, sećanja…

Od 28. februara do 8. marta 2020. biće održan 48. Međunarodni filmski festival – FEST 2020 u Sava centru i drugim bioskopima u Beogradu.

Neke od dugo očekivanih naslova nominovanih za Zlatni globus domaća publika imaće priliku da pogleda i na 48. FEST-u. Među njima je „Jojo Rabbit„, ostvarenje ekscentričnog novozelandskog reditelja Taike Vaititija.

48. Međunarodni filmski festival - FEST 2020: Jojo Rabbit
FEST 2020: Jojo Rabbit

Glavni junak filma, Džodžo Becler, usamljeni je desetogodišnji dečak indoktriniran nacističkom ideologijom čiji je san da se priključi Hitlerovoj vojsci. Budući da mu je otac na frontu, a vršnjaci ga zadirkuju da je strašljiv kao zec, Džodžo je izmaštao sopstvenog imaginarnog prijatelja koji mu daje savete i vodi ga kroz život – Hitlera.

Ceo Džodžov svet se odjednom menja kada otkrije da njegova majka krije jevrejsku devojčicu na tavanu, zbog čega će biti primoran da preispita razne budalaštine koje je do tada verovao o Jevrejima, kao i da se suoči sa gorkim istinama o svom imaginarnom prijatelju.

FEST 2020 – gosti

FEST 2020: Džon Malkovič
FEST 2020: Džon Malkovič

Čuveni holivudski glumac, Džon Malkovič, biće počasni gost 48. FEST-a tokom koga će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Prilikom gostovanja u Beogradu, ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.

Posle više od pedeset godina karijere, kultni reditelj, Kosta Gavras, prvi put je snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku. Film „Adults In The Room“, premijerno prikazan u Veneciji, Gavras će promovisati na 48. FEST-u zajedno sa glavnim glumcem, Kristosom Lulisom. Tokom Gavrasove posete Beogradu, biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje – Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Sećanje na Bekima Fehmiua

Ove godine navršava se prva decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmiua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći, 48. FEST, održaće retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Njemu u čast je i slogan festivala: „Skupljači emocija„.

Filmovi nominovani za Oskara na FEST-u

48. Međunarodni filmski festival - FEST 2020

Ove godine Američka filmska akademija poranila je sa nominacijama za Oskara, a sama ceremonija dodele prestižnih nagrada pomerena je na početak februara, što znači da će svi filmofili koji vole da tradicionalno pogledaju nominovana ostvarenja pre dodele, moći to da urade i u bioskopu tokom 48. FEST-a.

Jedan od favorita Akademije je i „Jojo Rabbit„, koji je nominovan u šest kategorija – najbolji film, najbolji adaptirani scenario, najbolja sporedna ženska uloga (Skarlet Johansen), najbolji kostim, scenografija i montaža.

Za Oskara za najbolju glumicu bori se Sintija Erivo, koja je oživela jednu od najpoznatijih žena u američkoj istoriji – Harijet Tabman. Film „Harriet“ je uzbudljiv biografski prikaz ove impresivne žene i njenog puta od robinje na plantaži, do borkinje za prava robova, a kasnije i žena.

Još jedan biografski film, „Richard Jewell„, doneo je nominaciju Kejti Bejts za najbolju sporednu ulogu. Zanimljivo je da je ovo čak trideset osmi film koji je režirao legendarni Klint Istvud, a iako ima 89 godina, izgleda da nema nameru da uskoro uspori.

Neobični horor film „The Lighthouse“ nominovan je za Oskara za najbolju kameru. Snimljen u monohromatskoj tehnici, i sa samo dva glumca (Robert Patison i Vilijem Dafo), film prikazuje postepeno potonuće u ludilo dvojice čuvara svetionika s kraja 19. veka. Opisan je kao intenzivan, uzbudljiv i uznemirujuć triler hipnotičkog kvaliteta.

U kategoriji najboljeg stranog filma, za Oskara se bori „Corpus Christi„, obećavajućeg mladog poljskog reditelja Jana Komase. Ova drama, nastala po istinitom događaju, govori o mladiću sa kriminalnom prošlošću koji u zatvoru doživljava prosvetljenje, te po izlasku u svet oblači mantiju i počinje da se pretvara da je sveštenik koji preuzima parohiju jednog malog grada.

Program

Program festivala biće objavljen 22. januara 2020. godine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.