Naslovna » Izlasci » Film » Filmovi Federika Felinija i „Knjiga snova“ u Jugoslovenskoj kinoteci
Filmovi Federika Felinija i "Knjiga snova" u Jugoslovenskoj kinoteci
Filmovi Federika Felinija i "Knjiga snova" u Jugoslovenskoj kinoteci (fotografija: Italijanski institut)

Filmovi Federika Felinija i „Knjiga snova“ u Jugoslovenskoj kinoteci

Filmovi Federika Felinija prikazivaće se u Jugoslovenskoj kinoteci uz prigodnu izložbu, povodom stogodišnjice rođenja kultnog reditelja.

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija (Rimini, 20. januar 1920 – Rim, 31. oktobar 1993), Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka predstavljaju retrospektivu najslavnijih Felinijevih ostvarenja i izložbu crteža preuzetih iz njegove „Knjige snova“, koje je ustupila Opština Rimini, suvlasnik autorskih prava u čijem se vlasništvu knjiga nalazi.

Žvrljotine Federika Felinija

„Knjiga snova“ je dnevnik koji je počev od šezdesetih godina pa sve do avgusta 1990. vodio Federiko Felini, jedan od najvećih genija italijanske inventivnosti XX veka.

U njemu je ovaj slavni reditelj, na savet psihoanalitičara Ernsta Bernharda, verno preneo plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili, kako je on sam opisao, „žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka“.

Federiko Felini (foto: Italijanski institut)
Federiko Felini (foto: Italijanski institut)

Reč je o raznobojnom putovanju kroz beskrajne predele mašte jednog genija, veličanstvenom svedočanstvu kreativnosti sa karakteristikama dnevnika i storyboard-a. Ovo delo, koje proističe iz Felinijevog iskustva kao karikaturiste i humoriste u časopisu „Marko Aurelije“, najavilo je jezik grafičkih romana nekoliko decenija unapred.

Slike i reči što se potpuno slobodno razrađuju sa svakom stranicom, formiraju kompleksno i strukturirano delo koje prati filmski rad reditelja, dopunjuje ga i obogaćuje posredstvom sna, i pokreće projekte kojima je Felini ulepšao istoriju savremene kinematografije. To je delo koje polazi od sugestija i instrumenata Jungove psihoanalize i uz upotrebu različitih umetničkih načina izražavanja pristupa snovima, vizijama i strahovima ovog režisera iz Riminija i razrađuje ih.

Za Felinija je pretakanje snova od prethodne noći u knjigu bio svakodnevni ritual. Skicirao je figure i likove, okolnosti i teme koji su potom ispunili njegove filmove, beležio rečenice i dijaloge, često dodajući lične zabeleške u vidu komentara ili objašnjenja. Stalno joj se vraćao i dorađivao je dopunama, izmenama uz pomoć makaza i lepka, sekao je, preklapao, dodavao.

„Knjiga snova“, koju je kupila Fondacija Felini 2006. i ustupila Opštini Rimini 2015, sastoji se od dva toma sa više od 400 strana i trenutno je izložena u Muzeju grada Riminija.

Crteži izloženi u Jugoslovenskoj kinoteci, dragoceni izvor za predstavljanje Felinijevog poetskog univerzuma, predstavljaju uobičajene teme filmske produkcije ovog sineaste iz Riminija: eros, putovanje, istoriju, moć, modu, film, umetnost, književnost i religiju.

Izložba će biti otvorena u utorak, 14. januara, u 18.30 u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

Filmovi Federika Felinija

Retrospektiva obuhvata 17 filmova Federika Felinija i traje od 13. do 26. januara.

Svi filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom. Repertoar pogledajte na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.