Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Atraktivne filmske lokacije u Beču
Atraktivne filmske lokacije u Beču (foto: Novela o šahu; Ebendorferštrase © Vienna Film Commission)
Atraktivne filmske lokacije u Beču (foto: Novela o šahu; Ebendorferštrase © Vienna Film Commission)

Atraktivne filmske lokacije u Beču

Bečka filmska komisija je uspešno realizovala 684 projekta 2019. godine. U Beču se najviše snima u parkovima, na pijacama i gradskim mostovima.

Bečka filmska komisija završila je ukupno 684 domaća i međunarodna filmska projekta 2019. godine i zabeležila porast projekata za 13,3 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

Iako je bilo upita za snimanje filmova na javnim mestima iz više od 40 zemalja, na listi je najzastupljenija nemačka produkcija. Pored Nemačke, dozvole za snimanje su tražile Velika Britanija, SAD, Španija, Japan i druge zemlje.

Atraktivne filmske lokacije u Beču (foto: M - Grad traži ubicu; Zimering © Vienna Film Commission)
Foto: M – Grad traži ubicu; Zimering © Vienna Film Commission

„Ovo je bila uspešna godina za Beč kao filmsku lokaciju“, izjavila je direktorka Bečke filmske komisije Marijana Stoisits.

Kao primer jednog od izazova na snimanju ona je navela snimanje adaptacije Zvajgove „Novele o šahu“ (2020) prošle godine u blizini gradske većnice. Tom prilikom je radi potreba snimanja zatvorena ulica Felderštrase.

Problem je nastao kada je stigla isporuka 200 novih pisaćih stolova za gradsku većnicu koja je trebalo da se transportuje upravo tom ulicom.

„Na kraju smo ipak uspeli da sve završimo“, rekla je direktorka Bečke filmske komisije i dodala da su istorijske produkcije veoma zahtevne, iako se u Beču na licu mesta sve snima bez većih poteškoća.

Najpoznatiji strani filmovi snimljeni u austrijskoj prestonici su „Treći čovek“ (1949), trilogija „Sisi“ (1954-1957), „Džems Bond 007 – Dah smrti“ (1987) i „Nemoguća misija 5“ (2015).

U Beču se najviše snima u parkovima, zatim slede pijace i gradski mostovi. Kada su u pitanju bečke opštine, centar grada je svim filmskim ekipama i dalje omiljeni deo za snimanje. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.