Naslovna » Izlasci » Akcije » Beogradska Kritična masa – zbog građevinskih radova
Beogradska Kritična masa (foto: Michael Gaida / Pixabay)
Beogradska Kritična masa (foto: Michael Gaida / Pixabay)

Beogradska Kritična masa – zbog građevinskih radova

Beogradska Kritična masa, tradicionalna biciklistička vožnja, biće održana po 107. put u subotu, 29. februara 2020, na Trgu Nikole Pašića.

Ovoga puta, biciklisti negoduju zbog građevinskih radova od Beton hale do Beograda na vodi.

Članovi Udruženja Ulice za bicikliste koji organizuju protestnu vožnju Beogradska Kritična masa, objašnjavaju da radovi na šetalištu traju već nekoliko meseci. Problem je što malobrojni biciklisti, koji se uopšte usude da prođu kroz gradilište, sa njega izađu blatnjavi u pokušaju da se dokopaju uskog trotoara u Karađorđevoj ulici, koji je i jedini bezbedan put kojim se može proći.

Alternativa je prometna Karađorđeva ulica, koja je većini biciklista i biciklistkinja neprihvatljiva zbog rizika od teškog saobraćaja.

„Zvanične informacije upućuju na završetak svih radova na šetalištu do kraja septembra, što nimalo ne ohrabruje, ako se ima u vidu da je blokiran i biciklistički lift koji biciklisti svakodnevno i masovno koriste kao bezbednu vezu između biciklističke staze i Brankovog mosta.

U razgovoru sa zvaničnicima Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnu predstavnici UG Ulice za bicikliste su dobili uveravanja da će nova biciklistička staza biti stavljena u funkciju i pre završetka radova na šetalištu, ali i dalje imaju primedbu da je trebalo radove izvoditi fazno, da bi pešaci i bicikisti sve vreme imali alternativni prolaz kroz gradilište, o čemu izvođači radova izgleda uopšte nisu mislili.

Očekujemo od Direkcije za građevinsko zemljište da što pre osmisli način da biciklisti i bicklistkinje bezbedno zaobiđu gradilište a da se ne izlažu opasnosti od saobraćaja dok traju radovi“, piše u najavi okupljanja biciklista za vikend.

Beogradska Kritična masa u subotu počinje u 14.30. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.