Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu?
Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu? (fotografija: KiberONE)
Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu? (fotografija: KiberONE)

Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu?

Najrasprostranjenija tema za razgovor među roditeljima je interesovanje dece za različite gedžete. Ponekad to interesovanje ide u krajnost…

Kao kada se roditelji plaše da detetu oduzmu uređaj, jer će kao rezultat dobiti ozbiljnu histeriju.

Da li treba odvlačiti dete od kompjutera ili smartfona?

Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu? (fotografija: KiberONE)

Hajde da budemo iskreni – mi nemamo mogućnost da zabranimo korišćenje telefona, tableta, kompjutera i sl. Budućnost je u novim tehnologijama, i sada su one svuda: na odmoru deca razgovaraju o novim aplikacijama, na putu do treninga igraju igrice na smartfonu, a posle treninga sa članovima tima pričaju o svojim rezultatima u igricama.

A ako mi ne možemo to da pobedimo, onda moramo da upravljamo time ili da to interesovanje korisno usmerimo.

Današnja deca se u principu mnogo razlikuju od nas: ona rastu u doba informacionih tehnologija, razmišljaju nestandardno i analiziraju informacije na sasvim drugi način, a što je najvažnije – brže; dostupni su im podaci iz celog sveta, i oni umeju da ih koriste.

Savremena deca se veoma brzo prilagođavaju i među njima je mnogo „tehničara“, koji razmišljaju u neobičnom formatu. Njima je interesantno programiranje, pravljenje sajtova, aplikacija i igrica, i sve, što je vezano sa informacionim tehnologijama.

Zato, ako se dete zanima za YouTube, telefonske igrice, potrebno je, što je moguće brže, to transformisati u korisno iskustvo, omogućiti izlazak na profesionalni nivo znanja, koje će mu trebati u budućnosti.

Sada je pitanje: kako da to uraditi? Kako pretvoriti beskorisno provođenje vremena sa gedžetima u korisno?

Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu? (fotografija: KiberONE)

Upravo time se bave u SajberŠkoli KIBERone. U KIBERone deca prolaze obuku u različitim IT oblastima od veb dizajna do programiranja.

Naučiće da:

  • čitaju kod i upravljaju njim,
  • prave kompjuterske igrice,
  • prave sajtove i aplikacije za Web iStore,
  • prave crtane filmove i montiraju video materijal,
  • dobijaju nove veštine vođenja biznisa i samoprezentacije.

Ovo je samo nekoliko od 50 delova programa. Ove veštine pomažu deci u izgradnji uspešne budućnosti. Bitno je da deca ovde uči ne samo programiranje, nego dobija različite praktične vestine:

  • samoprezentacije,
  • prostornog i strukturnog mišljenja,
  • biznisa.

KIBERone je međunarodna škola programiranja i digitalnog stvaralaštva za decu od šest do 14 godina. Projekat je iz Rusije, postoji u 100 gradova i 18 zemalja, a sada je pokrenut i u Beogradu.

Zasto baš KIBERone? Ima li izbora?

Da li je interesovanje dece za gedžete dobro ili loše? Zašto roditelji upisuju decu u SajberŠkolu? (fotografija: KiberONE)

Deci i omladini u Beogradu uglavnom su dostupni odvojeni kursevi osnovne kompjuterske pismenosti u centrima za usavršavanje i dodatno obrazovanje.

Osnovna razlika između KIBERone i kurseva je upravo rad u formatu škole, a ne kratkoročnih kurseva, posle kojih ostaju samo površinska znanja. Sva deca se dele na grupe po uzrastu – mlađa, srednja i starija grupa. Za svaku grupu izrađen je program, koji se sastoji od modula, koji se izučavaju od lakšeg ka težem.

Glavni zadatak SajberŠkole je da prenese znanja do nivoa automatske veštine, da bi dete moglo da se oseća slobodno u digitalnom okruženju i da bi moglo da ovlada profesionalnim alatima, koji se koriste u kompanijama kao što su Yandex, Facebook i Google.

Nastavna koncepcija je sastavljena upravo u zabavnoj formi igre, koju deca prirodno usvajaju: 20% teorije i 80% prakse.

Glavni akcenat stavlja se na praksu, pošto se ono, što si ti sam uradio, pretvara u veštinu.

Ko su predavači?

Nastavnik u KIBERone može biti samo pravi developer, teoretičari i studenti ovde ne rade. Učenicima se bave samo specijalisti sa iskustvom u praktičnom radu u IT kompanijama, koji su se ostvarili u ovoj oblasti. Zato oni mogu da prenesu realno iskustvo, a ne teorijska znanja.

I tu je mnogo bitan elemenat: deca imaju mogućnost da komuniciraju sa uspešnim programerima. Delatnost inženjera-developera (programera) postaje razumljiva, a rezultati veoma inspirišu, ne može svaka škola to da obezbedi.

Veoma je važno upoznati se sa predavačima i pogledati kako oni drže časove. Za to imaju mogućnost da posete radionicu ili besplatan probni čas.

Pozivnicu možete dobiti na sajtu www.kiber-one.rs ili zakazati vreme, koje vam odgovara na telefon 063/1984-322.

Na času će dete napraviti svoj crtani film i moći će da programira junake igrice Minecraft. Pozivnicu možete dobiti na sajtu www.kiber-one.rs ili zakazati na telefon 063/1984-322.

Savremeni roditelji shvataju važnost digitalnog obrazovanja, jer ono daje mogućnost da se izgradi uspešna karijera i da se obezbedi kvalitetan stil života, zato što će najtraženije profesije biti one, koje imaju veze sa IT sektorom. Upravo zato se grupe u KIBERone brzo popunjavaju.

Požurite, grupe za nove polaznike se otvaraju od 22. februara!

(Sve fotografije obezbedila SajberŠkola KiberONE)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.