Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Šetnja, muzej ili soba za bekstvo? Dan zaljubljenih u Beču
Dan zaljubljenih u Beču: Kafe "Eskeles" (foto © 2020 Cafe Eskeles)
Dan zaljubljenih u Beču: Kafe "Eskeles" (foto © 2020 Cafe Eskeles)

Šetnja, muzej ili soba za bekstvo? Dan zaljubljenih u Beču

I u Beču će biti obeležen jedan od najromantičnijih praznika u godini – Dan zaljubljenih. Ukoliko ste u carskom gradu, evo nekoliko predloga…

Obeležite ovaj dan malo drugačije, bez ruža i čokoladnih pralina.

Kuća muzike: Betoven i ljubav

Izložba u Kući muzike se bavi delima slavnog kompozitora koja su nadahnuta zaljubljenošću i neuzvraćenim ljubavima, a tematizuje se i period u kome je izgubio čulo sluha i kako se to odrazilo na njegov društveni život. Kako da povežemo ljubav i klavirske komade „Mesečeva sonata“ ili „Za Elizu“?

Kome je namenjeno pismo naslovljeno „Besmrtno voljenoj“ i zašto nikada nije poslato? Možemo li da na osnovu njegove jedine opere – „Fidelio“ dokučimo šta je Betoven zapravo mislio o romantičnim vezama? Izložba počinje 14. februara 2020. godine od 18.00.

„Ljubavni parovi“ u Albertini

Dan zaljubljenih u muzeju Albertina (foto © Marko Meštrović)
Dan zaljubljenih u muzeju Albertina (foto © Marko Meštrović)

U Albertini se na Dan zaljubljenih može pogledati specijalno vođenje o ljubavnim parovima. Izabrana remek dela Munka, Šagala i Pikasa svedoče o tome da je tema i predstavljanje ljubavi oduvek zaokupljala naš um.

Nežne romanse, neostvarene strasti, ljubomorne scene u vezama – prikazuju ljubav u svoj njenoj raznolikosti. Vođenje počinje 14. februara 2020. godine u 18.00.

Kuća umetnosti: Zaljubljeni u uličnu fotografiju

Ova izložba je usredsređena na ljubav prema gradu. Posetioci će uz punč saznati više o savremenim ikonama ulične fotografije i dobiti odgovor na pitanje zašto nas metropole kao mesta za profesionalnu fotografiju toliko privlače. Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 17.00.

Jevrejski muzej: Naš grad – za dvoje

Izloženi su predmeti iz stalne postavke muzeja koji svedoče o svadbenim putovanjima, burmama, predbračnim ugovorima i poznatim jevrejskim parovima. Nakon izložbe posetioci će biti pozvani na košer sekt u kafeu „Eskeles“. Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 17.00.

Šetnja gradom bez „valentinovskog“ kiča

Nasuprot kičastim turističkim ponudama na Dan zaljubljenih osmišljeno je vođenje „Najbolje od Beča ako ste singl“. U dva termina, od 16.00 i 18.00, zainteresovani će moći da 14. februara 2020. godine uživaju u šetnji Bečom po nesvakidašnjim lokacijama.

Nakon vođenja organizovano je druženje u restoranu u centru grada i kratak test znanja o turi. Prijavljivanje je moguće putem imejl adrese: office@wienfuehrung.at.

The First Escape: Ljubav na prvo bekstvo

Dan zaljubljenih u Beču (foto © First Escape Wien)
Dan zaljubljenih u Beču (foto © First Escape Wien)

Sobe za bekstvo u Beču nude mogućnost sastanka na slepo u jednoj od soba u kojima možete da doživite pravu pustolovinu. Možda će neko ipak upoznati svoju srodnu dušu? Grupa ljudi koji su singl i koji se međusobno ne poznaju provešće sat vremena rešavajući zagonetke i tražeći izlaz iz jedne od soba.

U ponudi su potrage „Opera“, „Hotelska soba br. 13“ i „Zamak“. Pored toga, postoji soba „Mračna kapela“ koja se posećuje uz korišćenje naočara za virtuelnu stvarnost.

Nagradna igra: Vreme za dvoje – najbolji trenuci sa najdražima

Preduzeće Wien Ticket koje prodaje ulaznice za najvažnije koncerte i manifestacije u Beču nagradiće najboljih 10 fotografija vaučerima od 50 evra. Pošaljite fotografije mejlom na gewinnspiel@wien-ticket.at , preko Facebook-a ili Instagram-a uz hešteg diebesserenkarten. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.